Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De Stones in ballingschap

Mick Jagger tijdens de opnames van de elpee Exile on Main St, 1971.
Mick Jagger tijdens de opnames van de elpee Exile on Main St, 1971.

Het uur van de wolf: Rolling Stones in ExileNed. 3, 22.45-23.50 uur

Misschien is het wel aan prins Rupert zu Löwenstein te danken dat de Rolling Stones konden uitgroeien tot zo’n ongeëvenaard succes. De Londense bankier gaf de nagenoeg failliete rockers in 1971 het dringende advies te breken met manager Allen Klein en uit te wijken naar elders om de Britse fiscus af te schudden.

Aan de opvolging van die raad hebben we in elk geval het album Exile on Main St te danken, opgenomen in de kelder van de villa die gitarist Keith Richards betrok in Cap Ferrat in Zuid-Frankrijk. „Bijna iedereen rotzooide met drugs”, schreef bassist Bill Wyman over deze turbulente episode, waarin de Franse politie een drugslijn oprolde die rechtstreeks naar het vrijwillige ballingsoord van Richards liep. Daar werd gewerkt aan rauwe, levendige nummers als Tumbling Dice, Shine a Light en het verrukkelijke Sweet Virginia (... ‘Got to scrape that shit right off your schoes’). Stephen King maakte er twee jaar geleden de documentaire Rolling Stones in Exile over.

De herhaling hiervan valt middenin speculaties over een nieuwe wereldtournee van de band die vorige week (12 juli) in The Marquee Club in Londen herdacht dat zij daar precies vijftig jaar geleden voor het eerst als ‘The Rolling Stones’ optrad. Even schijnt nog te zijn overwogen daar dit jubileumjaar mee te beginnen, maar Richards zei, dat „2013 een stuk realistischer is” – het jaar waarin hij en zanger Mick Jagger beiden 70 hopen te worden.