Clinton voert de druk op Iran op tijdens haar bezoek aan Israël

Clinton tijdens haar persconferentie in Jeruzalem. Foto AFP/Brendan Smalowski

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft tijdens haar bezoek aan Israël gezegd dat de Verenigde Staten “alle middelen binnen hun politieke macht” zullen inzetten om te voorkomen dat Iran een nucleair wapen ter beschikking krijgt.

Ook noemde Clinton de voorstellen die Iran heeft gedaan tijdens gesprekken met diverse wereldleiders “non-uitgangspunten”, zo schrijft persbureau Reuters vanavond. De minister deed haar uitspraken vandaag aan het einde van haar overleg met Israëlische en Palestijnse leiders, waaronder de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Ze benadrukte dat de VS sterk de voorkeur geven aan diplomatieke oplossingen om de impasse te beëindigen die veroorzaakt wordt door de westerse angst dat Iran nucleaire wapens aan het ontwikkelen is:

“Iran heeft nog de tijd en de gelegenheid de juiste beslissing te nemen, maar de voorstellen die we tot dusver van het land hebben gezien zijn eigenlijk non-voorstellen.”

Militaire aanwezigheid versterkt in de Perzische Golf

De VS hebben de afgelopen tijd hun militaire aanwezigheid in de Perzische Golf al versterkt om een aanval op Iran te kunnen uitvoeren als het conflict met Iran over het nucleaire programma van het land escaleert, zo bleek eerder deze maand.

De Amerikanen hebben onder meer marineschepen naar de Perzische Golf gestuurd die een eventuele blokkade van de Straat van Hormuz, de belangrijke doorvoerroute voor olie uit Saoedi-Arabië en andere Golfstaten, door Iran onschadelijk kan maken. Ook zijn sinds het einde van het voorjaar het aantal F22- en F-15-gevechtsvliegtuigen op hun luchtmachtbases in de Golf vergroot.

De Amerikaanse militaire opbouw in de Perzische Golf zou ook een belangrijk signaal zijn richting Israël, dat nog sterker dan de VS zelf bevreesd is voor het nucleaire programma van Iran. De Israëlische regering heeft de afgelopen jaren regelmatig gedreigd Iran aan te vallen als de internationale gemeenschap het land niet met diplomatie of sancties kan dwingen te stoppen met het verrijken van uranium. Israël en de VS verdenken Iran van het bouwen van atoomwapens, hoewel Iran zelf altijd ontkend heeft te streven naar het bezit van kernwapens.