Christelijke huisvrouwen geilen op hun eigen echtgenoot

De nieuwe Amerikaanse serie Good Christian Bitches is een kruising tussen Dallas en Desperate Housewives met een christelijk sausje.

De Good Christian Bitches nemen wraak op Amanda ( Leslie Bibb).
De Good Christian Bitches nemen wraak op Amanda ( Leslie Bibb).

Ben je een javelina (wild zwijn) of een fox? In de serie Good Christian Bitches (GCB), bedacht door de makers van onder meer Sex and the City en Beverly Hills 90210, is deze vraag van groot belang. Jaren terug, toen de blonde Amanda Vaughn (Leslie Bibb) nog in Dallas naar de middelbare school ging, bedacht zij een traditie waarbij nieuwkomers in de klas door hun cheerleadervriendinnetjes worden veroordeeld tot sukkel (javelina) of lekker ding (fox). Wie behoort tot de eerste categorie krijgt een emmer stront over zich uitgegoten. De uitverkorenen van de tweede categorie worden daarentegen versierd met slingers en glitter en maken grote kans om de schooltijd zonder pesterijen te doorstaan.

Amanda behoorde uiteraard tot de laatste categorie. En niet alleen dat, ze was de ultrabitch op school, het type populair meisje dat anderen het leven zuur maakte. Reden dus om deze former high school queen eens flink grazen te nemen wanneer ze, na jaren ergens anders te hebben gewoond, als volwassen vrouw terugkomt in haar oude buurt in Dallas.

Aangezien Amanda’s echtgenoot is omgekomen bij een ongeluk (zijn maîtresse bevredigde hem oraal in de auto, waardoor hij de macht over het stuur verloor) en hij bovendien al haar bezittingen heeft verkwanseld, moet ze noodgedwongen met haar kinderen intrekken bij haar steenrijke maar dominante Texan socialite mom Gigi. (Annie Potts).

Terug in haar geboorteplaats wordt ze geconfronteerd met haar oude, inmiddels flink gebotoxte klasgenoten die, ondanks hun zedige voorkomen, besluiten wraak nemen op de ooit zo populaire Amanda.

GCB, dat is gebaseerd op het gelijknamige semi-autobiografische boek van Kim Gatlin, laat zich nog het beste te omschrijven als een kruising tussen Dallas en Desperate Housewives. Met een heerlijke nasale Texaanse twang knauwen de meisjes elkaar allerlei zoetsappige hatelijkheden toe en volgen de licht bizarre scenes elkaar in rap tempo op. Alles overgoten met een christelijk sausje, dat wel. Zo geilt Amanda’s grootste tegenstandster, Carlene Cockburn (Kristin Chenoweth), enorm op haar eigen echtgenoot wanneer hij haar gedrag corrigeert met behulp van citaten uit de bijbel.

Ook worden er, met een knipoog, veel religieuze grapjes gemaakt. Wanneer Amanda, die een baantje heeft in tittybar Boobylicious, een andere, meer zedige outfit weigert te dragen, doet zij uiteindelijk een knieval voor de eigenaar door een uitgesneden T-shirt te dragen waar, op de achterkant, het citaat ‘My cup runneth over’ staat gedrukt.

Net als bij Sex and the City is de formule van deze serie luchtig en licht provocatief. Maar waar Carrie en haar vriendinnen soms flink konden provoceren (denk aan de scene waarin Samantha zich beklaagt over een man met funky spunk) is deze serie – waarin de seksscènes toch al veel minder expliciet zijn – wat netter. Toch kreeg GCB voor de eerste uitzending bij zender ABC al flink wat kritiek. Religieuze en vrouwengroeperingen vielen over de titel van het programma dat dan ook werd veranderd in Good Christian Belles en later werd gepresenteerd als GCB. Na de eerste tien afleveringen werd de serie van de buis gehaald. Nu maar kijken of GCB bij de javelina’s en foxes van Nederland wel aanslaat.

Good Christian Bitches. Vanaf vandaag wekelijks dubbele afleveringen om 20.30 uur bij Net5.