Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Blatter: voorganger Havelange weg als erevoorzitter FIFA

FIFA-voorzitter Sepp Blatter vindt dat zijn voorganger João Havelange moet worden geroyeerd als erevoorzitter van de wereldvoetbalbond. Uit een onderzoeksrapport van de Zwitserse aanklager bleek vorige week dat de Braziliaanse ex-bestuurder voor (omgerekend) ruim een miljoen euro smeergeld heeft ontvangen van marketingbureau ISL.

Blatter deed zijn uitspraken over Havelange gisteren in het Zwitserse dagblad SonntagsBlick. De uitspraken zijn opvallend omdat hij Havelange altijd heeft gesteund – terwijl de intussen 96-jarige Braziliaan al diverse malen in verband is gebracht met omkoping door marketingbureau ISL.

ISL was vanaf het begin van de jaren 80 de exclusieve afnemer van de lucratieve uitzendrechten van de voetbalwereldkampioenschappen. Toen het miljardenbedrijf in 2001 failliet ging, liet het honderden miljoenen aan onbetaalde rekeningen na. Tijdens het proces na het faillissement bleek dat ISL tussen 1989 en 2001 bijna 90 miljoen euro aan smeergeld had betaald aan sportbonden zoals wereldvoetbalbond FIFA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Zonder steekpenningen geen contract, vertelde ISL-bestuursvoorzitter Christoph Malms ook.

In 2005 begon het OM in Zwitserland een zaak tegen de FIFA, naar aanleiding van het ISL-proces. Uit het onderzoek van de Zwitserse justitie bleek dat „buitenlandse FIFA-bestuurders” tot het jaar 2000 „provisies” hadden ontvangen van ISL, zo meldde de Zwitserse aanklager in 2010. Om de zaak te schikken, betaalden de FIFA-officials 4,1 miljoen euro uit eigen zak terug. Het onderzoeksrapport werd tot vorige week geheimgehouden, maar uiteindelijk toch openbaar gemaakt.

Blatter zegt nu dat hij nooit is uitgegaan van betrokkenheid van Havelange, die hij in 1998 opgevolgde als FIFA-voorzitter. „Hij is multimiljonair. Dat hij steekpenningen heeft aangenomen, was voor mij onvoorstelbaar. Hij had dat niet nodig.”

De betrokkenheid van Havelanges schoonzoon Ricardo Teixeira was al langer bekend. Teixeira stapte dit voorjaar op als voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond en maakt geen deel meer uit van het FIFA-bestuur.

Blatter zegt in het interview met de Zwitserse krant dat hij het royement van Havelange zo snel mogelijk wil agenderen. „Ik zal er bij het uitvoerend comité op aandringen dat het thema op het eerstvolgende FIFA-congres behandeld wordt.” De Zwitserse FIFA-voorzitter ontkent in het interview zelf steekpenningen te hebben aangenomen.

Blatter is ook in verband gebracht met corruptie. Hij heeft altijd woedend gereageerd op beschuldigingen jegens hem en zijn bestuur. De Britse onderzoeksjournalist Andrew Jennings, die al jarenlang publiceert over de nu bewezen corruptie-affaires in het FIFA-bestuur, werd door Blatter lange tijd de toegang tot persconferenties ontzegd. Ook toen veel van zijn bestuursleden in opspraak kwamen en de Engelse voetbalbond het FIFA-bestuur betichtte van „onethisch en onfatsoenlijk” gedrag, heeft Blatter altijd categorisch geweigerd onderzoek te laten doen. „De FIFA is niet corrupt”, zei hij vorig jaar nog op een persconferentie. Ondanks de vele affaires werd Blatter vorig jaar herkozen als FIFA-voorzitter. Ook de Nederlandse KNVB steunde zijn herverkiezing.