Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Banken moeten ‘tijdelijke’ extra buffer aanhouden

Europese banken moeten de extra kapitaalbuffer die ze net hebben aangelegd, voorlopig vasthouden. Dat zegt Andrea Enria, de voorzitter van de Europese banktoezichthouder EBA in Londen, vandaag in de Financial Times.

Volgens Enria is „het vasthouden van kapitaal cruciaal”. De EBA heeft altijd gezegd dat de buffer van 9 procent, die banken moesten aanleggen vóór eind juni dit jaar, „tijdelijk” was.

In december vroeg de EBA 71 Europese banken om niet 7 maar 9 procent aan kernkapitaal aan te houden, om beter bestand te zijn tegen de schokken van de economische crisis. In totaal moesten de banken op zoek naar 115 miljard euro aan vers kapitaal. Sommige banken hadden daarvoor staatssteun nodig.

Vorige week publiceerde Enria voorlopige resultaten van een evaluatie van 27 banken, die bijna 95 miljard aantrokken door aandelenuitgifte en het opschorten van winstuitkeringen. Over de duurzaamheid van die buffer van 9 procent zei hij toen niets.

Nu zegt Enria, tot 2011 toezichthouder bij de Italiaanse Nationale Bank: „We willen niet dat dit kapitaal wordt vrijgegeven. We willen dat banken dit kapitaalniveau houden.” Zo kunnen banken zich vast voorbereiden op de kapitaalvereisten van het nieuwe mondiale Basel III-akkoord. De geleidelijke implementatie van Basel III duurt zes jaar.

Enria’s opvattingen over wat banken met de 9 procentsbuffer moeten doen, kunnen hem wederom in aanvaring brengen met nationale toezichthouders en politici. Sinds de oprichting van de EBA – vorig jaar – doen zij alles om zijn macht te beknotten. Zonder hun goedkeuring kan Enria geen regels afkondigen.

Nu er plannen zijn om Europees banktoezicht bij de Europese Centrale Bank onder te brengen, is de vraag sowieso of en hoe de EBA blijft bestaan. Enria zegt dat hij daar „vrij ontspannen” over is: „Het belangrijkste is dat we [de toezichtsstructuur, red.] goed opzetten. Als de juiste afspraken betekenen dat de EBA totaal verandert, is het goed.”