Angelsaksische tsunami in het Tourpeloton

Na twee weken Tour de France hebben al vier Britten een etappe gewonnen. Bestaat de top-5 van het algemeen klassement uit twee Britten (Wiggins, Froome), een Australiër (Evans), een Italiaan (Nibali) en een Belg (Van Den Broeck). En vorig jaar werd de Tour voor het eerst door een Australiër gewonnen. De dominantie van Amerikanen, Britten en Australiërs is intussen zo groot, dat Tourdirecteur Christian Prudhomme spreekt over een „Angelsaksische tsunami”. In 35 jaar tijd groeide het wielrennen uit tot een wereldsport en is het Tourpeloton geglobaliseerd. De Colombianen waren de eersten die renners uit de traditionele wielerlanden Frankrijk, Italië, Spanje, België en Nederland verdrongen. Gesteund door grote sponsors legden vervolgens wielrenners uit de VS (7-Eleven, US Postal), Duitsland (Telekom) en Groot-Brittannië (Sky) het peloton hun wil op. In 2011 wonnen renners uit de traditionele wielerlanden nog maar vijf van de 21 Touretappes.