Andermans leed te koop

Omdat u alle fragmenten van de compilatie van 25 jaar Zomergasten toch al had gezien, is het tijd voor Pawn Stars. Dit op Veronica uitgezonden programma biedt ons, samen met zijn zusje Storage Wars, een uitmuntende blik op de gevolgen van de crisis in de Verenigde Staten.

Pawn Stars draait om de pandjeswinkel van drie generaties van de dikke en hevig betatoeëerde familie Harrison in Las Vegas. Klanten komen bij hen langs met de meest buitenissige spullen, in de hoop dat ze er flink wat geld voor krijgen. Anderen verpanden tegen woekerrentes hun horloges.

In de aflevering van gisteren vroeg iemand tien- tot vijftienduizend dollar voor een zweep. Hij claimde dat het kleinood in de film was gebruikt door Harrison Ford, a.k.a. Indiana Jones. Een ingevlogen deskundige – die klaarblijkelijk alles weet van zwepen en actiefilms – meldde dat het voorwerp zo’n 700 dollar waard was, tenzij Ford het daadwerkelijk in beeld had gebruikt. In dat geval zou de prijs vijftig keer hoger liggen.

De eigenaar had al dollartekens in de ogen, maar de deskundige stelde hem teleur. Ford had de zweep niet gebruikt – waardeloze troep dus.

Pawn Stars is een soort Tussen Kunst & Kitsch, met als verschil dat de Amerikaanse verkopers vaak in geldnood zitten. Dat is soms schrijnend, maar echt erg wordt het pas in Storage Wars. Dit aanverwante programma teert op mensen die de opslag van hun spullen niet meer kunnen betalen. Hun eigendom wordt bij opbod verkocht.

Als kijker word je geacht te hopen dat koopjesjagers duizenden dollars winst maken met verrassende spullen die ze hebben opgediept tussen de puinhopen van die opslagruimtes. Dit is perverse televisie. Wat valt er te genieten aan deze rafelranden van het kapitalisme? Op de koop toe vormen die profiteurs van andermans leed een verzameling glibberige lieden naar wie je geen seconde langer wil kijken dan nodig is.

Toch maar even door naar Volgende fragment, de verhalen achter 25 jaar Zomergasten. Een van de vele herhaalde fragmenten was er eentje uit 2000, waarin de Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts een fragment toonde waarin een vrouw een vacuümpomp op haar vagina zette. Dit gebruikte Hemmerechts als metafoor voor de tv-wereld, die volgens haar alles zo nodig expliciet moet maken.

Het fragment met Hemmerechts is ook van toepassing op deze babbelavond over babbeltelevisie. Van een goede zomergast kan ik best genieten, maar drie uur lang oud-presentatoren die reflecteren op hun eigen prestaties in uitzendingen waarin werd gereflecteerd op de televisie – dat is echt te veel van het goede.

Derk Walters vervangt deze week Hans Beerekamp.