Winst D66 op VVD smelt weg, VVD gaat gelijk op met SP

foto NRC Handelsblad, Roel Rozenburg
foto NRC Handelsblad, Roel Rozenburg Op 12 september wordt de nieuwe Tweede Kamer gekozen. Foto NRC / Roel Rozenburg

De winst van D66 de afgelopen maanden op de VVD lijkt een halt toegeroepen. De partij lijdt onder het toenemende pessimisme over Europa. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond vandaag in zijn wekelijkse peiling, waarin de partij twee zetels inlevert om uit te komen op vijftien.

Een vijfde van de kiezers die in 2010 D66 stemden geeft in de peiling aan dat het een slechte beslissing van de Kamer was om in te stemmen met steun aan de Spaanse banken. Meer dan de helft (55 procent) denk dat dit geld niet terugkomt. Een zelfde percentage is het eens met de stelling dat de politici in Brussel ook niet meer weten wat ze moeten doen.

Door de ontwikkelingen in Europa verloren eerder PvdA, CDA, VVD en GroenLinks kiezers, stelt De Hond. Nu lijkt D66 aan de beurt. Wel kunnen uit een verlies van twee zetels eigenlijk geen vergaande conclusies worden getrokken, omdat dit binnen de toevalsmarge valt. D66 heeft altijd een pro-Europese koers gevaren en wist daarmee een vaste aanhang te krijgen.

Kunduz-partijen vormen momenteel grootste coalitie

Als wordt gekeken naar mogelijke coalities, is de variant met linkse partijen en D66 niet meer de grootste. Wekenlang was deze variant de grootste, maar vorige week kwam de Kunduz-coalitie langszij en stonden beide varianten op 72 zetels. De linkse optie is door het verlies van D66 gedaald naar zeventig zetels.

De Kunduz-coalitie blijft op 72 zetels staan omdat de VVD twee zetels wint. Daarmee komt de VVD op 31 zetels, evenveel als de SP die de afgelopen weken in deze peiling de grootste was.

Hier de Politieke Barometer van Ipsos Synovate van afgelopen vrijdag:

Bron Synovate.nlBron Synovate.nl

In de peiling van TNS NIPO van afgelopen dinsdag neemt de SP een kleine voorsprong op de VVD:

Bron tns-nipo.comBron tns-nipo.com

Foutmarge

Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. Synovate ondervraagt 1.000 mensen, TNS NIPO 1.500, en peil.nl (Maurice de Hond) 4.000. Ter illustratie: voor een verschuiving in de zetelverdeling hoeven bij Synovate maar een handjevol mensen van mening te veranderen (of andere mensen worden ondervraagd). Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.