VN: laat hulpverleners toe tot Soedan en Zuid-Soedan

Omar al-Bashir, de president van Soedan, schudt de hand van de Zuid-Soedanese president Salva Kiir tijdens een top van de Afrikaanse UnieHet was de eerste keer dat de twee presidenten elkaar spraken sinds een grensconflict in april bijna leidde tot een oorlog.
Omar al-Bashir, de president van Soedan, schudt de hand van de Zuid-Soedanese president Salva Kiir tijdens een top van de Afrikaanse UnieHet was de eerste keer dat de twee presidenten elkaar spraken sinds een grensconflict in april bijna leidde tot een oorlog. Foto AP

Hulporganisaties moeten toegang krijgen tot Soedan en Zuid-Soedan om ontheemden een helpende hand te bieden. Daartoe heeft Jan Eliasson, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vandaag opgeroepen.

De oproep van Eliasson volgt op overleg tussen de presidenten van Soedan en Zuid-Soedan tijdens een top van de Afrikaanse Unie (AU) in Ethiopië. Het was de eerste keer dat de twee presidenten elkaar spraken sinds een grensconflict in april bijna leidde tot een oorlog.

AU-leiders willen snel een oplossing

Vorige week was het precies een jaar geleden dat Zuid-Soedan na een referendum onafhankelijk. Langs de grens tussen de twee landen had echter een explosie van geweld plaats. Zuid-Soedan legde de olieindustrie stil en beschuldigde Soedan ervan olie te hebben gestolen. De twee landen hebben nog altijd geen oplossing voor het grensconflict en het conflict over de olierechten.

Deelnemers aan de AU-top hebben er bij Sudan en Zuid-Sudan op aangedrongen een oplossing te vinden voor de problemen. De Raad voor Veiligheid en Vrede van de AU in een verklaring:

“De raad roept de twee landen op snel overeenstemming te bereiken waardoor de grens kan worden heropend, de handel kan worden hervat en de grensgemeenschappen kunnen worden gesteund in hun levensonderhoud.”

‘Gebrek aan van alles’

Er is ook nog steeds een gebrek aan van alles, constateerde NRC-correspondent Koert Lindijer toen hij onlangs naar Zuid-Soedan afreisde. Zuid-Soedan is door een gebrek aan wegen die regen aankunnen grote delen van het jaar praktisch afgesloten van de rest van de wereld. En wederzijdse vernietiging is het woord dat de relatie tussen de twee nieuwe landen nog altijd het best kenschetst, aldus Lindijer.

“Soedanese gevechtsvliegtuigen probeerden olie-installaties in Zuid-Soedan te vernietigen, net als in Heglig gebeurde met de Soedanese olie-infrastructuur. Buitenlandse oliewerkers zijn vertrokken. Alles ligt stil. Zuid-Soedan staakte in februari de productie. Zuid-Soedan stelt het daardoor sindsdien zonder 98 procent van zijn inkomsten. Door het klimaat van diepgewortelde haat tegen de gearabiseerde Soedanezen kreeg het besluit om de oliekraan dicht te draaien echter steun van vrijwel alle Zuid-Soedanezen. Het land staat nog in de oorlogsstand.”

Lees hier meer over het eerste jaar van Zuid-Soedan en het bezoek van Lindijer aan de regio.

    • Lex Boon