Tantawi waarschuwt Broederschap in machtsspel Egypte

De Egyptische president Mohammed Morsi en veldmaarschalk Hussein Tantawi bij een ontmoeting eerder deze maand. Foto AP / Middle East News Agency

Veldmaarschalk Hussein Tantawi, de leider van de Opperste Raad voor de Strijdkrachten in Egypte, heeft vandaag een nieuwe zet gedaan in het politieke schaakspel dat met de Moslimbroederschap gespeeld wordt. Tantawi verklaarde dat de strijdkrachten niet toestaan dat een ‘bepaalde groep’ het land domineert. Tantawi noemde geen specifieke groep bij naam, maar het is duidelijk dat hij doelde op de Moslimbroederschap van president Mohammed Morsi.

Tantawi:

“Egypte zal nooit ten onder gaan. Het behoort aan alle Egyptenaren en niet aan een bepaalde groep - dat zullen de strijdkrachten niet toestaan. De strijdkrachten zullen niemand, in het bijzonder diegenen die van buitenaf onder druk worden gezet, toestaan om het leger af te houden van zijn rol als beschermer van Egypte. Het leger zal nooit hoogverraad plegen en blijft zijn taken vervullen tot Egypte in veilige wateren is aangeland.”

De uitspraken van Tantawi zijn een teken dat het leger niet van plan is om de Broederschap vrij baan te geven, aldus persbureau AP.

Spelers in het machtsspel tasten elkaar af

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten nam vorig jaar na het vertrek van Hosni Mubarak de macht over. Hoewel het leger vorige maand de macht overdroeg aan Morsi, hebben de strijdkrachten er met een decreet voor gezorgd dat het verregaande bevoegdheden heeft en dat de president veel macht moest inleveren.

Vorige week daagde Morsi het leger uit door een decreet van de Raad met betrekking tot het ontbinden van het parlement te herroepen. Het leger had dit besloten na een uitspraak van de rechtbank dat het door leden van de Moslimbroederschap gedomineerde parlement niet wettig was gekozen. Het constitutioneel hof schoof dat decreet terzijde.

Nu de revolutie is uitgelopen op een machtsstrijd tussen leger en Moslimbroederschap, worden de komende weken en maanden voor de Egyptenaren een stoomcursus in grondwettelijk recht. Tegelijkertijd houdt de gewone Egyptenaar zich bezig met praktischere zaken, schreef NRC-correspondent Gert van Langendonck afgelopen week ik de krant.

“Wat er nu gebeurt is dat de voornaamste spelers in het machtsspel elkaar aftasten. Het parlement is bijeen geweest: een overwinning voor de Moslimbroederschap. Maar het is na vijf minuten alweer uiteengegaan: een teken dat dit in de eerste plaats onderhandelingstactiek is.

De gewone Egyptenaar bereidt zich inmiddels voor op een snikhete ramadan, de islamitische vastenmaand die over tien dagen begint. Dat wil zeggen: prijsstijgingen, stroompannes, en brandstoftekorten. Allemaal zaken die zeker evenveel aandacht verdienen als het heropenen van een parlement dat vooral bekend stond om het weinige dat het in zijn bestaan gedaan kreeg.”

    • Lex Boon