Syrië ontkent gebruik zware wapens in Tremseh

This image made from amateur video from Hama Revolution 2011 and accessed by AP video Friday, July 13, 2012 purports to show bodies of victims killed by violence that, according to anti-regime activists, was carried out by government forces in Tremseh, Syria, about 15 kilometers (nine miles) northwest of the central city of Hama. Anti-regime activists in Syria said Friday that government gunners rained shells on a poor, farming village before armed thugs moved in, leaving scores of people dead in what rebels claim is one of the worst single days of bloodshed in the uprising against President Bashar Assad's regime. (AP Photo/ Hama Revolution 2011 via AP video) Lichamen van slachtoffers van het bloedbad in Tremseh. Foto AP / Hama Revolution 2011

Syrië heeft vandaag ontkend dat regeringstroepen bij een aanval op Syrische dorp Tremseh donderdag zwaar wapentuig hebben gebruikt. De internationale gemeenschap heeft de aanval op Tremseh, die aan zeker honderd mensen het leven kostte, scherp veroordeeld.

Volgens een woordvoerder van het Syrische ministerie voor Buitenlandse Zaken was er donderdag in Tremseh geen sprake van een slachting maar van een militaire operatie tegen gewapende strijders. Het leger gebruikte bij de operatie geen zware wapens, aldus de woordvoerder.

De uitspraken van de woordvoerder druisen rechtstreeks in tegen berichten van activisten en waarnemers van de Verenigde Naties. Die zeiden gezien te hebben hoe het leger Tremseh bestookte met artillerie en gevechtshelikopters.

Eerder deze week leek VN-gezant Kofi Annan zijn geduld met Assad heel langzaam te verliezen. Volgens hem laat het nieuwe bloedvergieten zien dat VN-resoluties in Syrië worden genegeerd. Annan acht het noodzakelijk dat de Veiligheidsraad een signaal afgeeft dat daaraan consequenties zijn verbonden.

Vrijdag schreef Annan in een brief aan de VN-Veiligheidsraad:

“Tragisch genoeg hebben we vandaag opnieuw een grimmige herinnering gekregen dat de resoluties van de Veiligheidsraad in Syrië met voeten getreden worden.”

Vandaag stelde de Syrische buitenlandwoordvoerder dat er feitelijke onjuistheden in Annans brief staan. Hij noemde de brief “overhaast”.

    • Marije Willems