Succes voor Rabobank: Sanchez wint veertiende etappe

Luis Leon Sanchez heeft de tumultueuze veertiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Raborenner maakte zich in de slotfase los van een kopgroep van vijf man en soleerde naar de finish in Foix. Peter Sagan won de sprint van de achtervolgers. Bradley Wiggins bleef in het geel.

Sanchez maakte met zijn etappezege, de vierde Tour-overwinning in zijn loopbaan, een tot nog toe uiterst teleurstellende Tour voor de Rabobank weer een beetje goed, aldus persbureau Novum. De Nederlandse wielerploeg heeft nog slechts vier renners in koers, en de resultaten waren tot dusverre zeer matig. Ook vorig jaar maakte Sanchez voor Rabo nog iets van een slechte Ronde van Frankrijk door een etappe te pakken.

Veel lekke banden door spijkers op het wegdek

Rondom de eerste klim van de dag maakte een groepje van drie renners zich los van het peloton. Onder hen was Steven Kruiswijk. De groep breidde zich langzaam uit tot elf renners, onder wie Sanchez, die gaandeweg een grote voorsprong opbouwden.

Tijdens de beklimming van de Mur de Péguère, de laatste col in de etappe, moest Kruiswijk lossen. De kopgroep viel uit elkaar, maar Sanchez wist met vier anderen in de slotfase weg te blijven. Op tien kilometer voor het einde sprong de Spanjaard weg bij zijn medevluchters en hij was niet meer in te halen.

Nadat de kopgroep gepasseerd was, werden er door onbekenden ijzeren pinnen en spijkers op het wegdek gegooid waardoor een groot aantal renners in het peloton lek reed, sommigen zelfs meerdere malen. Cadel Evans was een van de slachtoffers, maar geletruidrager Wiggins, die later zelf ook lek reed, besloot om op zijn concurrent te wachten.

Philippe Maertens, de PR-man van Radioshack, maakte deze foto van één van de spijkers.

Twitter avatar philmaertens Philippe Maertens Three such tags/nails came out of our tubulars. Also in our car tyres. Sabotage… http://t.co/ktw8gyiu

Etappe veertien: Limoux - Foix (191km)
1. Luis Leon Sanchez (4.50:29)
2. Peter Sagan (47 sec)
3. Sandy Casar (zt)
4. Philippe Gilbert (zt)
5. Gorka Izagirre (zt)

    • Lex Boon