Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Schrijver en dichter Rutger Kopland overleden

Portret van Rutger Kopland uit 2009. Foto Hollandse Hoogte / Dolph Cantrijn

De Nederlandse dichter en schrijver Rutger Kopland is afgelopen woensdag overleden. Dat meldt de Groningse literaire website Tzum. Kopland werd 77 jaar. De oorzaak van zijn overlijden is nog niet duidelijk.

De auteur, geboren op 4 augustus 1934, is van huis uit psychiater die zich onderscheidde vanwege zijn onderzoek naar depressiebestrijding, maar werd vooral bekend met zijn gedichten. Rutger Kopland is een pseudoniem voor de naam Rutger P. Hendrik van den Hoofdakker.

Onder de naam Kopland publiceerde hij sinds 1966 meer dan tien bundels met poëzie en essays, hij debuteerde met de dichtbundel Onder het vee. Zijn meest recente bundel is Toen ik dit zag, uit het najaar van 2008. Een nieuwe druk van zijn Verzamelde gedichten verscheen in 2010.

In de loop der jaren ontving hij diverse onderscheidingen voor zijn poëzie, waaronder de PC Hooftprijs in 1988 voor zijn gehele oeuvre. Het meest bekende gedicht van Kopland is waarschijnlijk Jonge Sla uit 1970. Hiernaar zijn sindsdien een tijdschrift en een toneelgroep vernoemd.

Jonge sla

Alles kan ik verdragen,
het verdorren van bonen,
stervende bloemen, het hoekje

aardappelen, kan ik met droge ogen
zien rooien, daar ben ik
werkelijk hard in.

Maar jonge sla in september,
net geplant, slap nog,
in vochtige bedjes, nee.

Uit: Alles op de fiets
G.A. van Oorschot 1970