Russische raket onderweg naar ISS

Astronauts Yuri Malenchenko (C) of Russia, Sunita Williams (R) of the US and Akihiko Hoshide (L) of Japan report to members of the State Committee before the launch of the the Soyuz TMA-05M spacecraft at the Russian-leased Baikonur cosmodrome on July 15, 2012. Astronauts Sunita Williams of the US, Yuri Malenchenko of Russia and Japan's Akihiko Hoshide are set to blast off on July 15 for the International Space Station (ISS) aboard a Soyuz TMA-05M spacecraft. AFP PHOTO / POOL / DMITRY LOVETSKY
Astronauts Yuri Malenchenko (C) of Russia, Sunita Williams (R) of the US and Akihiko Hoshide (L) of Japan report to members of the State Committee before the launch of the the Soyuz TMA-05M spacecraft at the Russian-leased Baikonur cosmodrome on July 15, 2012. Astronauts Sunita Williams of the US, Yuri Malenchenko of Russia and Japan's Akihiko Hoshide are set to blast off on July 15 for the International Space Station (ISS) aboard a Soyuz TMA-05M spacecraft. AFP PHOTO / POOL / DMITRY LOVETSKY De Rus Joeri Malentsjenko, de Amerikaanse Sunita Williams en haar Japanse collega Akihiko Hoshide vlak voor de lancering. Foto AFP / Dmitry Lovetsky

In Kazachstan is vanochtend vroeg een Russische Sojoez-capsule vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord zijn de Rus Joeri Malentsjenko, de Amerikaanse Sunita Williams en haar Japanse collega Akihiko Hoshide.

Het astronautentrio vertrekt voor een missie van vier maanden. Door de missie hoopt Moskou vertrouwen te winnen voor zijn ruimtevaartprogramma.

De lancering van de capsule verliep vanochtend succesvol. Naar verwachting komen de drie dinsdagochtend aan bij het ISS, dat 385 kilometer boven de aarde cirkelt.

    • Marije Willems