Nederlandse met gezin vast in Syrië - gevechten gaan door

Een vernietigd huis in de Syrische stad Homs. Het Rode Kruis beschouwt het conflict als een burgeroorlog.
Een vernietigd huis in de Syrische stad Homs. Het Rode Kruis beschouwt het conflict als een burgeroorlog. Foto Reuters / Yazen Homsy

Een Nederlandse vrouw, haar vier Nederlandse kinderen en haar Palestijnse echtgenoot zitten vast in Syrië. Het gezin wil het door een burgeroorlog geteisterde land verlaten en naar Brabant gaan, maar omdat de Palestijnse man geen geldig visum heeft, is dat niet mogelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt op de hoogte te zijn van de kwestie, waarover het Eindhovens Dagblad bericht.

In het Eindhovens Dagblad stelt de vrouw dat een visum voor haar echtgenoot dat vorig jaar juli werd verstrekt slechts drie maanden geldig bleek te zijn. Op de ambassade zou het echtpaar echter zijn voorgehouden dat het document een geldigheidsduur van vijf jaar had. In juli vorig jaar was de situatie in Syrië volgens de Nederlandse nog niet gevaarlijk. De Nederlandse ambassade in Damascus sloot in maart de deuren.

Het gezin woont in de Syrische hoofdstad Damascus. In de buitenwijken wordt gevochten, maar in het centrum is het relatief rustig. De vrouw vertelt in de krant dat het in haar wijk ook nog meevalt, maar dat de situatie steeds nijpender wordt.

Ministerie adviseert Nederlanders het land te verlaten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in Syrië dringend het land op eigen gelegenheid te verlaten. Volgens Buitenlandse Zaken werkt het ministerie aan de kwestie van de Nederlandse en haar gezin.

“Wij begrijpen dat de situatie waar het gezin zich in bevindt heel moeilijk is gezien de ontwikkelingen in Syrië.”

Inmiddels zou diverse keren contact met de vrouw hebben plaatsgehad.

“Op dit moment bekijken wij de mogelijkheden of wij via een ander Schengenland dat nog in Damascus vertegenwoordigd is de echtgenoot een visum kunnen verlenen.”

Daarnaast kan de man volgens Buitenlandse Zaken een visumaanvraag indienen bij een Nederlandse ambassade in de regio, zoals in Jordanië, Libanon of Turkije. Volgens de vrouw is dat echter zo goed als onmogelijk. Omdat haar echtgenoot Palestijns is, zou hij die landen nauwelijks binnenkomen.

‘Iedereen draagt eigen verantwoordelijkheid’

Buitenlandse Zaken stelt overigens dat ambassades in gebieden waar het onrustig is Nederlanders altijd over de situatie informeren en over de maatregelen die zij zelf kunnen nemen. In Syrië zou dat ook geregeld zijn gebeurd. Volgens het ministerie draagt iedereen een eigen verantwoordelijkheid voor de keuzes die zij maken op basis van die informatie, ‘of voor het al dan niet op volgen van de adviezen die worden gegeven door de Nederlandse ambassade’.

Rode Kruis: conflict is burgeroorlog

Het Internationale Comité van het Rode Kruis liet vandaag weten het conflict in het land als een burgeroorlog te beschouwen. Een woordvoerder van het ICRC zei dat het internationale humanitaire recht, ook wel bekend als de oorlogsregels, nu van kracht is in alle conflictgebieden binnen Syrië.

De beoordeling van het Rode Kruis, die wereldwijd als leidend wordt gezien, kan worden gebruikt als de basis voor het vervolgen van oorlogsmisdaden.

Ook vandaag werd er weer in Syrië gevochten. Een getuige meldde aan persbureau Reuters dat er onder ander hevig werd gevochten in de volkswijk al-Tadamon in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus.

Syrië heeft vandaag ontkend dat regeringstroepen bij een aanval op Syrische dorp Tremseh donderdag zwaar wapentuig hebben gebruikt. Bij die aanval kwamen mogelijk meer dan tweehonderd mensen om het leven.

    • Lex Boon