Franse minister: minder banen schrappen bij Peugeot

Werknemers van de Franse autofabrikant PSA Peugeot Citroën. Foto AFP / Alain Jocard

Het plan van de Franse autofabrikant Peugeot-Citroën om duizenden banen te schrappen gaat te ver. Dat zei de Franse minister van financiën Pierre Moscovici vandaag. Moscovici wil dat er minder banen verloren gaan.

De kwakkelende autofabrikant kondigde vorige week aan van plan te zijn achtduizend banen te schrappen en een grote fabriek te sluiten. President François Hollande noemde de aangekondigde massaontslagen zaterdag al onaanvaardbaar.

Moscovici zei niet wat de regering precies vraagt van de autofabrikant, maar zei wel dat de regering ‘bepaalde mogelijkheden’ heeft die het bij onderhandelingen kan inzetten. Het doel van de regering is om zo min mogelijk banen verloren te zien gaan, aldus Moscovici.

De Franse president François Hollande noemde de aangekondigde massaontslagen gisteren onaanvaardbaar. Volgens Hollande moet opnieuw worden onderhandeld over het herstructureringsplan van het bedrijf.

‘Ontslagen zijn zware politieke test voor Hollande’

NRC-redacteur Mark Beunderman noemde de ontslagen bij PSA eerder deze week in NRC een “eerste zware politieke test” voor Hollande:

“De socialist beloofde in de campagne juist over het tegenovergestelde van wat nu bij PSA gebeurt: ‘herindustrialisering’. Hollande benoemde een speciale minister belast met ‘redressement productif’ – herstel van de productie.

“De mogelijkheden voor de staat om de banen te redden zijn beperkt. Staatssteun is aan strenge Europese regels gebonden en de regering-Ayrault kan geen miljarden extra uitgeven als zij zich aan de Europese begrotingsregels wil houden.

“Toch staat Hollande onder grote druk om iets te doen. Hij zal nu de indruk moeten wekken dat intervenieert bij PSA. Van de staat, en zeker van de chef d’état, verwachten Franse kiezers bescherming. Hollande’s voorganger Nicolas Sarkozy reisde dikwijls naar bedrijven om zelf ‘reddingen’ af te kondigen, ook als de staat er weinig mee te maken had.”

    • Marije Willems