Dodental overstromingen Japan naar 25 - noodweer voorbij

Een luchtfoto toont een overstroomd gebied in Kyoto. Foto Reuters / Kyodo

Bij de overstromingen die Japan al dagenlang teisteren zijn tot nu toe vijfentwintig mensen om het leven gekomen. Er zijn nog zeven mensen vermist. Duizenden mensen zijn door de overstromingen en daarmee gepaard gaande modderstromen afgesneden van de bewoonde wereld.

Volgens de Japanse autoriteiten zijn nog duizenden mensen zijn van de buitenwereld afgesloten omdat wegen door het noodweer onbegaanbaar zijn geworden.

Gisteren werd een kwart miljoen mensen nog geadviseerd hun huizen achter te laten en een veilig heenkomen te zoeken. Vandaag werd dit advies op veel plaatsen weer ingetrokken, omdat het noodweer afnam. Velen konden vervolgens weer naar hun huis terugkeren.

In de prefectuur Kumamoto kwamen 21 mensen om het leven. Vier anderen vonden de dood in de naburige prefecturen Oita en Fukuoka op het eiland Kyushu. De meeste slachtoffers waren ouderen.

De Japanse meteorologische dienst zei vandaag dat het ergste noodweer voorbij is. De verwachting is echter wel dat het maandag blijft regenen.

    • Lex Boon