De verhalen achter 405 geweldsincidenten tegen agenten

Dat politieagenten vaak met geweld te maken hebben is bekend en geen verrassing. Cijfers komen regelmatig voorbij, maar zeggen vaak niet zoveel. Om een beter beeld te krijgen heeft de site geweldtegenpolitie.nl alle politiepersberichten nageplozen van de afgelopen drie maanden.

"In totaal werden voorts 93 agenten tijdens hun werk bedreigd, 163 keer werden agenten uitgescholden." Foto Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen

Dat politieagenten vaak met geweld te maken hebben is bekend en geen verrassing. Cijfers komen regelmatig voorbij - in de eerste vier maanden van dit jaar kregen agenten 1917 keer met geweld te maken dat tegen hen was gericht - maar zeggen vaak niet zoveel. Om een beter beeld te krijgen heeft de site geweldtegenpolitie.nl alle politiepersberichten nageplozen van de afgelopen drie maanden.

Volgens de site was er tot nu slechts een totaalbeeld van geweld tegen agenten. De verzameling persberichten moet een beter beeld van dergelijke incidenten scheppen. Het gaat dus niet alleen om de cijfers, maar ook om de verhalen.

Bij de poging de gestolen auto te stoppen werden twee politieauto’s door de verdachten geramd en beschadigd.

Zowel op straat als tijdens de rit naar het politiebureau, gedroeg de arrestant zich agressief door de agenten te trappen, te bijten en te krabben.Twee agenten liepen schaafwonden op.

Toen agenten een 44-jarige man uit Uden aanhielden omdat door zijn opruiende geschreeuw nieuwe escalaties zouden kunnen ontstaan, werd een agente door de man in het gezicht gespuugd.

Hij verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Meerdere aanwezigen begonnen zich vervolgens te mengen in het geheel. Een agent werd door één persoon in het gezicht geslagen.

Een overzicht van 405 geweldsincidenten

Om het toch wel over cijfers te hebben. In totaal telde de site in het tweede kwartaal van dit jaar 405 geweldsincidenten. Die vonden vooral plaats in het weekend (met als dieptepunt het Pinksterweekend) en feestdagen zoals Koninginnedag. Vaak was er drank of drugs in het spel. Bij het geweld raakten 62 agenten gewond.

  • In zes gevallen liepen agenten botbreuken op, twaalf keer was er sprake van kneuzingen, acht agenten raakten gewond in hun gezicht, veertien hadden hoofdletsel en twee verloren het bewustzijn.
  • Verder liepen drie politiemensen verwondingen aan benen op, vijf aan handen, drie aan armen en een had oogletsel.
  • In drie gevallen was sprake van bijtwonden en vijf agenten hadden ander letsel.
  • In veertig gevallen werden agenten belaagd door uitgaanspubliek, omstanders of familieleden van verdachten. Vooral tijdens arrestaties van verdachten probeerden omstanders aanhoudingen te voorkomen.
  • Ook is veertig keer sprake geweest van een poging tot doodslag op een agent, waarvan 24 keer door op agenten in te rijden. Acht agenten werden tijdens die incidenten aangereden, twee politiemensen werden meegesleurd met een voertuig.
  • Een agente raakte levensgevaarlijk gewond doordat zij werd neergestoken door een verdachte.
  • De afgelopen drie maanden maakten agenten 28 keer gebruikt van hun dienstwapen. Elf keer werd daadwerkelijk op voertuigen of verdachten geschoten. Veertien keer werden waarschuwingsschoten gelost en drie keer trokken agenten hun wapen, maar losten ze uiteindelijk geen schot. Twee keer werd echter op agenten geschoten. Twee verdachten probeerden het dienstwapen van een agent te pakken, wat in een geval lukte. Deze verdachte schoot ook daadwerkelijk met het dienstwapen.
  • Verder werden 94 agenten tijdens hun werk mishandeld. Vaak worden agenten daarbij tegen het hoofd of gezicht geschopt of geslagen. De mishandelingen vonden het vaakst plaats tijdens aanhoudingen van verdachten of tijdens het transport van verdachten.
  • In totaal werden voorts 93 agenten tijdens hun werk bedreigd, 163 keer werden agenten uitgescholden.

Aan de NOS laten de korpschefs weten op de hoogte te zijn van de cijfers. Het is niet zo dat het aantal incidenten explosief is toegenomen. Sinds 2010 worden worden de geweldcijfers tegen personeel bijgehouden. In het eerste jaar leverde dag 1900 meldingen op, in 2011 kwam het aantal incidenten boven de 4800 uit. Dat komt vooral door verbeterde registratie en de bereidheid van agenten om dit soort zaken te melden, aldus de NOS.

Lees de verhalen achter elk incident op de site van Geweldtegenpolitie.nl.