Blatter: erevoorzitter FIFA moet weg na corruptieschandaal

FIFA-voorzitter Sepp Blatter vindt dat erevoorzitter Joao Havelange weg moet wegens het smeergeldschand
FIFA-voorzitter Sepp Blatter vindt dat erevoorzitter Joao Havelange weg moet wegens het smeergeldschand FIFA-voorzitter Sepp Blatter vindt dat erevoorzitter Joao Havelange weg moet wegens het smeergeldschandaal. Foto AP / Anja Niedringhaus

In een interview met de Zwitserse krant SonntagsBlick heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter stelling genomen in de corruptiezaak rond oud-voorzitter Joao Havelange.

Uit een onderzoeksrapport van een Zwitsere aanklager bleek vorige week dat Havelange, die de FIFA leidde van 1974 tot en met 1998, in mei 1997 een bedrag van 1,25 miljoen euro kreeg van een marketingbedrijf dat de commerciële rechten van de WK’s verkocht.

Vorige week gaf Blatter nog aan dat hij niet aan hem was om Havelange, inmiddels erevoorzitter van de FIFA, op het matje te roepen, maar in het interview met de krant geeft hij zijn persoonlijke mening.

“Hij moet weg. Hij kan geen erevoorzitter blijven na deze incidenten.”

Blatter zegt dat de zaak op het volgende FIFA-congres wordt besproken. Alleen het congres kan beslissen over het erevoorzitterschap van Havelange.

Vervolging in 2010 afgekocht

De rechter gaf vorige week toestemming tot publicatie van het rapport. De publicatie was sinds 2010 geblokkeerd nadat de rechtszaak tegen Havelange, en zijn ex-schoonzoon Ricardo Teixeira, in een schikking was geëindigd.

Het rapport was ook pijnlijk voor de FIFA. Hoge functionarissen waren bekend met de praktijken van de bestuurders maar deden niks.

Havelange (96) was 24 jaar FIFA-voorzitter. Hij gaf in december na 48 jaar zijn IOC-lidmaatschap op. Dat deed hij vlak voordat het olympisch comité hem kon schorsen naar aanleiding van een eigen onderzoek naar de affaire. Teixeira nam dit jaar ontslag als voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond.

Lees op de site van SonntagsBlick het hele interview met Blatter.