Amsterdam modedagboek (7): kleren (m/v) om volgend voorjaar te kopen

Amsterdam Fashion Week is geen gewone modeweek. Anders dan in bijvoorbeeld Parijs en New York gaat het lang niet altijd om de verkoop van kleren. AFW is een evenement dat vooral jong, beginnend talent in de schijnwerpers zet, en dat is er vaak nog niet aan aan toe om de ontwerpen in productie te laten nemen.

Maar er zijn uitzonderingen. Sis, de tweede lijn van Spijkers en Spijkers, heeft al vijftig verkooppunten. Sjaak Hullekes verkoopt zijn mannenmode  vanuit zijn eigen boetiek in Arnhem. Beide merken maken draagbare, redelijk betaalbare kleren, en beide merken wisten met hun voorjaarscollecties voor 2013 aantrekkelijke shows neer te zetten. De frisse streepjes, prettig opgewekte jurkjes en vrolijk kijkende modellen met gegolfd haar bij  Sis – “Wij hebben zó genoeg van de crisis”, zeiden de zussen Spijkers na afloop – deden meer dan een klein beetje denken het Franse Sonia Rykiel, een merk waarvan de shows altijd een glimlach op je gezicht toveren.

Sjaak Hullekes wist met videobeelden (mooie jongens die met een parasolletje draaiden en aan tai chi leken te doen) en een cellist die live meespeelde met muziek van Fleetwood Mac en The Rolling Stones veel sfeer aan zijn show te geven. De collectie (korte broeken, mooie overhemden, hoog gesloten jasjes met een oosters accent) viel vooral op door de smaakvolle kleurcombinaties.

Gevaarlijke begrippen, smaakvol en sfeervol - je zit al snel in de tuttigheid. Ik moet bekennen dat ik tijdens de show visioenen kreeg van een door Hullekes en zijn vriend Sebastiaan Kramer gerund Bed and Breakfast, ingericht in stemmige herfsttinten en vol fraaie boeketten. Heerlijk om een paar dagen in onder te duiken, maar niet per se heel spannend.

Gelukkig had de collectie ook een edge: de broeken en broekjes zaten af en toe zo strak dat de modellen, waarschijnlijk voor het eerst in hun leven, zichtbaar links- dan wel rechtsdragend waren.

Fotografie: Peter Stigter. Teampeterstigter.com

    • Milou van Rossum