(Z)wijn

Harold Hamersma adviseert rode wijn bij de karbonaadjes met salie.

None

Bij het allesetende varken kun je bijna alles drinken. Chardonnay is bijvoorbeeld lekker bij zijn witte vlees. En dan vooral die soorten die, evenals het dier zelf, wat body hebben. Denk aan chardonnay uit nieuwewereldwijnlanden zoals Chili, Argentinië, Australië of Zuid-Afrika. Rijk, romig, ruimhartig gevuld.

Ook de Elzas is een varkensbestemming. Riesling, pinot blanc, pinot gris… Kom maar op. En bij babi pangang en tjap tjoy mag er zelfs eindelijk weer eens een fles gewürztraminer ontkurkt worden. Maar past bij varken alleen wijn? Nee hoor. Cider smaakt er ook lekker bij. En gewoon appelsap zelfs. Ook een biertje gaat er best bij, en dan vooral een dubbelbock. Helemaal bij de karbonaadjes, of bij andere delen van het varken waarbij vet een rol speelt. Echter, dubbelbock is een seizoensproduct, en in Nederland verkrijgbaar tussen oktober en februari. En op het een-tweetje dat varken en bock dan in petto hebben, willen wij natuurlijk niet wachten. Wij blieven nu al graag wat te drinken bij het varken van Marjoleine.

Het is haar salie-inbreng die de wijnkeuze van het varken naar rood doet verschuiven. De geur van salie is – samen met vermoedens van tijm, rozemarijn en peper – karakteristiek voor rouge uit het Franse zuiden. En dan met name uit Minervois of Corbières. Uit eerstgenoemde streek heeft Albert Heijn een heel prettige: Château Villerembert 2011 (4,99 euro). En Plus Supermarkten verkoopt een zelfs uitstekende Corbières: Château de l’Horte Réserve Spécial 2009 (7,79 euro). En wie rood toch te heftig vindt – stel je voor de zomerzon is plots gaan schijnen – die blijft dan rustig in het zuiden van Frankrijk en neemt een rosé uit die contreien. Want zoals gezegd, bij varken past veel.

    • Harold Hamersma