Zoon: ‘Ik keek altijd naar Bob de Bouwer’

Loek Lelieveldt (13). Gaat na de zomervakantie naar havo-2.

„Op school hebben we het vak Universum. Ik heb daarvoor een keer een tuinbankje gemaakt van rietjes met lijm. Aan de zijkanten had ik driehoeken bevestigd. Dan is het altijd sterk. Ik sta een 8 voor dat vak. Op mijn derde had ik al veel gereedschap. En ik keek altijd naar Bob de Bouwer. Ik vind bouwen interessant. De ontwikkeling van het begin van een flat tot het eindresultaat prikkelt me. Na de havo wil ik HBO Bouwkunde studeren. Met mijn handen werken, metselen en timmeren. Zoals mijn vader ook is begonnen.

„Als ik aanleg heb, mag ik het bedrijf misschien wel overnemen. Het lijkt me heel leuk wat mijn vader doet. Tijdens mijn opleiding ga ik leren hoe ik dat moet aanpakken. Ik heb doorzettingsvermogen en sta heel goed op school. Als je iets heel graag wilt, kun je het ook bereiken.

„Mijn oudste broer doet een horecaopleiding, en die van 16 wil ook niks doen met het bedrijf. Misschien wil mijn jongere broertje het wel. Maar ik ben de enige die het vroeger leuk vond om mee te schaften met de werknemers van mijn vader. Ik ging er bij zitten, wou meemaken hoe dat ging. „Thuis wordt er veel gepraat over het bedrijf. Niet over hoeveel geld mijn vader verdient, of over een kozijnvernieuwing, maar wel over de grote opdrachten. Mijn broer van 16 luistert dan niet eens. Ik wel. Ik stel veel vragen.

„Ze zeggen dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is, en dan is dit ook nog eens het oudste aannemersbedrijf van de stad. Dat vind ik heel bijzonder. Als niemand van ons het overneemt, wordt het geen generatie ouder. Dat zou jammer zijn. Maar mijn vader dwingt ons er echt niet toe. Hij zegt dat, als we het niet willen, hij ons laat gaan. Al weet ik zeker dat hij het wel heel leuk zou vinden als het in de familie blijft.”

    • Anne Dohmen