Wegspuiten als James Bond

Een Nederlandse speedboot baart opzien in de haven van Hongkong. Geen ordinair, plastic geval, maar een robuuste designraceboot.

China, Hongkong, 2011 Ceemag Hongkong foto; Herman van Heusden
China, Hongkong, 2011 Ceemag Hongkong foto; Herman van Heusden

‘Sexy’, schreef een krant in Hongkong. En ‘stunning’ was de kwalificatie van een plaatselijk maritiem tijdschrift. ‘The new kid on the block comes from the Netherlands’, jubelde de Asia Tatler. The new kid zelf, de Amsterdamse designer Cees Mager, blijft er nuchter onder, stoïcijns bijna. Terwijl zijn boot, waar het allemaal om gaat, er glimmend van trots bij ligt. Ook letterlijk glimmend, want de CeeMag – zoals de speedboot heet – is gemaakt van hoogglans, handgepolijst aluminium.

De boot heeft in de haven van Hongkong veel bekijks. Aan boord zit de eigenaar; een Nederlandse bankier. Hij had de boot ooit op de Hiswa in IJmuiden gezien en moest en zou hem hebben. De man woont op een van de vele eilanden waaruit Hongkong bestaat, direct aan het water, en pendelt dagelijks per boot naar zijn kantoor in de hectische binnenstad aan de overkant van de plas. Hij wilde wel eens een boot die meer in het oog springt. „Ik zie het als een cadeautje aan mezelf”, zegt hij, „zoiets als een Aston Martin, maar dan op het water.”

Het idee voor de CeeMag ontstond aan de Leidsekade in Amsterdam, waar Mager op een woonboot woont. Daar kreeg hij zo schoon genoeg van al die klassieke sloepen, „met zoveel mogelijk koper erop, je kent ze wel, en banken met kussens, een touw om de romp en een fles Chablis in het midden”, die langszij voeren, dat hij (industrieel ontwerper, HTS, autodidact) besloot er zelf een te ontwerpen. „Tussen die kitscherige sloepen en dat andere uiterste, de ordinaire plastic Bayliners, zit eigenlijk niks. Terwijl er toch een hele groep mensen is die stijlvol woont, mooie spullen heeft en in fraaie sportauto’s rijdt en dus per definitie een potentiële doelgroep is voor een model boot dat appelleert aan hun lifestyle.”

Hij sloeg aan het tekenen, ging in zee met jachtbouwer Arend Lambrechtsen uit Sneek voor het technische en nautische gedeelte en drie jaar later lag de CeeMag naast Magers woonboot in de gracht. En dat viel op.

De CeeMag is tien meter lang, weegt 2.500 kilo en haalt 42 knopen (ongeveer 85 kilometer per uur). En dat is kei- en keihard op het water. De Hongkongse eigenaar neemt plaats op de bestuurdersstoel, die lijkt op een stoel uit de racewereld, met enorme veren om de schokken van de golven op te vangen. Ik ga op de passagiersstoel zitten en met een sierlijke zwaai spuiten we weg, in volle vaart, iedereen en alles achter ons latend. De acceleratie is opvallend, mede dankzij het lichtgewicht chassis. In no time steekt de romp voor tweederde uit het water. De CeeMag, gemaakt uit één stuk, blijft opvallend stabiel.

De inspiratie voor de vorm haalde Mager vooral uit de wereld van de snelle sportauto’s, maar hij hield ook rekening met lage onderhoudskosten en een lange levensduur. In het interieur is alles stoer en robuust. „Ik wilde niet alleen een fraaie buitenkant ontwerpen, maar vooral een goed product afleveren.” Niet alleen het ontwerp is Nederlands, de boot is ook gebouwd in Nederland. Vervolgens ging de CeeMag per container naar Hongkong, waar de laatste puntjes op de i werden gezet. Zo wilde de nieuwe eigenaar een halve overkapping, tegen weer en wind, terwijl het origineel alleen een gebogen voorruit had. En de eigenaar wilde liever geen leren banken, maar houten. In het vooronder is plaats genoeg voor de echtgenote van de bankier, die niet zo van water houdt, en liever beschut en overdekt de dagelijkse overtocht maakt zonder naar buiten te hoeven kijken.

De zevenjarige zoon van de bankier zit achterin te glunderen. Zijn haren wapperen er bijna af. Het lijkt alsof het kleine, lichte joch elk moment uit de boot kan waaien. Hij noemt het de Batmanboot, terwijl zijn vader zichzelf naar eigen zeggen meer James Bond voelt, ook al is hij niet op weg naar een geheime missie, maar naar de bank.

Dat Nederland wereldberoemd is in het bouwen van megajachten, is geen nieuws. Dat er nu een oer-Hollandse speler is bijgekomen op het gebied van speedboten wel.

„Nog een rondje?”, vraagt de bankier (die intussen tevens de vertegenwoordiger is geworden van de CeeMag in Hongkong).

„Yeah!”, roept zoonlief.

www.ceemag.com

    • Ivo Weyel