VN-waarnemers gearriveerd in regio laatste bloedbad Syrië

Een lid van het Vrije Syrische Leger op een voertuig dat volgens de oppositie afgelopen donderdag vernietigd werd tijdens de aanval van het leger. Foto AFP/ Shaam News

Waarnemers die namens de Verenigde Naties aanwezig zijn in Syrië, zijn vanmiddag gearriveerd in de centraal gelegen stad Taramseh. In deze stad zijn door geweldplegingen van het Syrische regime donderdag meer dan 220 mensen omgekomen.

Een konvooi van elf voertuigen heeft het gebied geïnspecteerd dat afgelopen week werd gebombardeerd en “bevlekt is met bloed”, zo verklaarde Sausan Ghosheh, woordvoerders namens de waarnemers, vandaag tegenover persbureau AFP.

De woordvoerder verklaart dat veel van de gedode slachtoffers donderdag “standrechtelijk zijn geëxecuteerd” door het Syrische leger, en veel andere mensen, waaronder een groot aantal vrouwen en kinderen, kwamen om het leven toen ze de “soennitische gemeenschap probeerden te ontvluchten”.

NOS-correspondent Sander van Hoorn is momenteel net als de waarnemers in de getroffen regio aanwezig, waar het geweld nog niet is gestaakt, zo meldt hij op Twitter:

Twitter avatar svhoorn Sander van Hoorn VN nu op weg van Hama naar #Tremseh, #Syrie. In delen van Hama wordt nog zwaar geschoten.
Twitter avatar svhoorn Sander van Hoorn Mensen in #tremseh vertellen over beschietingen van alle kanten en ‘bendes’ die het werk afmaakten >> #syrie

Syrische leger spreekt van ‘geslaagde operatie’

Het leger heeft zelf naar aanleiding van de aanval verklaard dat het ging om “een operatie van hoge kwaliteit die resulteerde in de vernietiging van schuilplaatsen van terroristische groeperingen, de dood van veel van hun leden, maar geen onschuldige slachtoffers heeft gemaakt.” Volgens de staatstelevisie kwamen bij de gevechten ook drie veiligheidstroepen om het leven.

Een woordvoerder van een lokale oppositiegroep zei vrijdagavond laat tegen persbureau Reuters dat het Syrische leger het sunnitische Taramseh, in de provincie Hama, donderdag met zware wapens onder vuur nam. Het leger zou daarbij onder meer helikopters en tanks hebben ingezet. Na beschietingen door het leger zouden regeringsgezinde milities Taramseh zijn binnengevallen en meer dan 220 mensen, voornamelijk burgers, hebben afgeslacht.

Het bloedbad in Taramseh doet denken aan eerdere geweldsexplosies in Syrië. Begin juni werden 87 mensen vermoord door regeringsgezinde milities in het stadje Al-Qubayr. Eind mei vond het beruchte bloedbad in Houla plaats, waarbij 108 mensen om het leven kwamen.

    • Annemarie Coevert