Vader: 'Hij heeft er affiniteit mee'

Chris Lelieveldt is de vierde generatie die aannemersbedrijf Lelieveldt bestiert. Minstens, want een voorvader in 1764 was al timmerman, blijkt uit de archieven. Zijn zoon Loek wil die lijn op een dag graag voorzetten.

None

Chris Lelieveldt (48). Getrouwd, zes kinderen (21, 16, 13, 12, 10 en 7 jaar). Werkt sinds 30 jaar voor Lelieveldt. Nam het bedrijf in 1994 over van zijn vader en zijn oom.

„Ik heb meerdere malen met de kinderen gesproken over de opvolging. Bij Loek merk ik dat hij er affiniteit mee heeft. Hij was altijd met lego en meccano aan het bouwen. En hij is een regelaar. Loek was drie toen hij zijn zusje naar de trap zag kruipen. Hij ging ervoor liggen. Zag: dit gaat niet goed. We moeten hem dagelijks afremmen in de dingen die hij wil organiseren. Dan zeggen we: dat hoef jij niet te doen, dat doen wij.

„Voor een echt serieus gesprek over het voortzetten van de lijn, vind ik Loek nog te jong. Al komt dat moment wel dichterbij: hij moet straks keuzes gaan maken op school. Maar het moet vooral vanzelf gaan, ik heb die druk ook nooit gevoeld bij mijn vader. Mijn kinderen moeten doen wat hen gelukkig maakt.

„Ik was ook jong toen ik het wist. Ik speelde ook veel met meccano, ging met mijn vader mee de bouw op. Ik groeide er vanzelf in. Eerst met de handen – timmeren, metselen en tegelzetten – en daarna steeds een stapje verder. Maar ik moest me wel bewijzen. Met mijn oom ging ik naar een badkamer kijken die verbouwd moest worden. Zei hij: ga maar eens meten en zeg wat je denkt dat er moet gebeuren. Mijn calculatie werd dan vergeleken met die van hem om te zien of ik er wat van gebakken had.

„Mijn vader deed nog alles met de hand, zonder computer. Nadat ik het bedrijf overnam, ben ik het direct heel anders gaan aanpakken. Dat zal Loek ook wel doen. Mijn vader wilde dat ik het op zijn manier deed. Maar waarom zou mijn zoon het niet beter kunnen dan ik?

„Mijn advies aan Loek zou zijn: hou je oren en ogen open. Pak zoveel mogelijk mee van de verhalen die je hoort. En ga met mij mee de bouw op tijdens de schoolvakanties. De praktijk is je allerbeste leerschool.”

    • Anne Dohmen