Uitgelicht zaterdag

Film

Indiana Jones and the Temple of Doom. (Steven Spielberg, 1984, VS). Natuurlijk is deze film al vaak op tv geweest. Maar dit tweede deel in de Indiana Jones-reeks (hoewel chronologisch gezien de eerste – de film speelt zich af voor het Hitlertijdperk omdat producer George Lucas niet opnieuw nazi’s als vijand wilde opvoeren) is door de duistere toon wel de beste. Indie (Harrison Ford) eet apenhersenen en ziet hoe harten nog kloppend uit lichamen worden gerukt. Overigens vond Spielberg dit het slechtste van de drie delen. Kate Capshaw noemde haar personage later „niet meer dan een dom gillend blondje”.BBC 1, 19.30-21.20u.

Hercules. (Ron Clements, John Musker, 1997, VS). Niet de beste Disney-film, wel vol heerlijke popculturele verwijzingen en dubbelzinnigheden die alleen volwassenen snappen. Vooral tijdens het knalnummer Zero to Hero vliegen de Hollywoodbeelden in de Griekse oudheid je om de oren. De Hercules in deze film hoeft geen twaalf taken te volbrengen, maar wil simpelweg een held worden. Met Danny DeVito als stem voor sater Phil.SBS 6, 20.00-21.45u.

Snatch. (Guy Ritchie, 2000, GB). Tweede film van regisseur Guy Ritchie, die met zijn debuut Lock, Stock, and Two Smoking Barrels al liet zien een eigenzinnig filmmaker te zijn. Snatch speelt zich af in de Londense onderwereld en volgt twee verhaallijnen: de diefstal van een diamant en de onderdrukking van bokspromotor Turkish (Jason Statham) door een geharde gangster. Verwacht veel ironische twists. Die volgen elkaar dankzij de freeze frame- en flashbacktechnieken, net als in Lock, Stock…, in een razend tempo op.RTL 7, 20.00-22.05u.

Entertainment

The Borgias. Deze HBO-serie volgt de Spaans-Italiaanse Borgia-familie en haar toenemende invloed binnen de katholieke kerk in het Italië van de vijftiende eeuw. Rodrigo Borgia (Jeremy Irons) wordt door omkoperij paus Alexander VI en moet zijn macht behouden als zijn kardinalen zich tegen hem keren. In deze aflevering brengt hij zijn minnares onder in het paleis van de vergiftigde kardinaal Orsini. Als zijn dochter hier achter komt en het aan haar moeder vertelt, komt de paus in grote problemen.Ned. 2, 22.35-23.30u.

Informatief

Too young to die. De Amerikaanse acteur John Belushi, vooral bekend door zijn rol in The Blues Brothers, begon zijn carrière ooit als castlid van het Amerikaanse komedieprogramma Saturday Night Live, in 1975. Het programma was enorm succesvol en Belushi werd, net als zijn collega’s Dan Aykroyd en Chevy Chase, een enorme ster. In 1978 schitterde hij in komedieklassieker Animal House en na zijn vertrek bij Saturday Night Live in 1980 maakte hij met collega Aykroyd The Blues Brothers. Dat was echter ook zijn laatste succes: in 1981 overleed Belushi op 33-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne en cocaïne. In de eerste aflevering van de Duitse documentaireserie Too young to die, over grote sterren die jong stierven, staat Belushi centraal. De komende weken komen nog Nirvana-zanger Kurt Cobain, Heath ‘The Joker’ Ledger en de vermoorde actrice Sharon Tate langs. Arte, 23.50-00.40u.

Sport

Studio Sport: wielrennen Tour de France. Op de Franse nationale feestdag quatorze julliet vindt de dertiende etappe van de Tour plaats. De route loopt over 217 kilometer van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Le Cap d’Agde. De renners rijden om Montpellier heen. Veel vlakke weg, weinig hindernissen: grote kans op een massasprint. Ned. 1, 14.10-17.40u