Slaan zonder woorden

Doc: De zwijgende bokserNed. 3, 20.00-21.35 uur

„Op tijd naar bed. Goed vreten.” De adviezen van bokscoach Eric van den Heuvel zijn simpel maar helder. In de documentaire De zwijgende bokser, van Zuidenwind filmproducties en NTR, volgen we het leven van Roma-bokser Juliano Westhiner (nu 19) uit Veldhoven. Zijn verhaal is bijzonder omdat Westhiner, sinds het zilver van Ohran Delibas en het brons van Arnold Vanderlyde in Barcelona in 1992, de eerste Nederlandse bokser is die na lange tijd weer naar de Olympische Spelen zou gaan. De documentaire, waarvoor filmmaker Dré Didderiëns tussen 2008 en 2012 het leven van Westhiner volgde, gaat niet alleen over de wedstrijden en voorbereiding op de Olympische Spelen, maar zoomt vooral in op het leven van de bokser in het woonwagencentrum in Veldhoven.

Op een sobere manier toont Didderiëns een klassiek verhaal over de moeilijke omstandigheden waarin een bokser probeert zichzelf naar de top te vechten. Het leven in een groot gezin tussen vele broertjes en zusjes blijkt niet eenvoudig, werk ligt voor deze ‘zigeuner-bokser’ ook niet voor het oprapen. Westhiner kan niet goed omgaan met zijn emoties en krijgt socialevaardigheidstraining. De innige, maar soms moeizame relatie tussen trainer en bokser wordt ook uitgelicht.

Praten doet Westhiner met moeite, je weet eigenlijk niet wat er in het hoofd van dit lichtgewicht omgaat. Dat maakt hem intrigerend. Knap aan deze film is dat veel dingen gebeuren – Westhiner trouwt, krijgt een kind – zonder enige uitleg. Zo spaarzaam als de bokser zelf met zijn woorden omgaat, zo sober heeft Didderiëns de film gehouden.

Rosan Hollak

Meer boksen: Arnold Vanderlyde bezoekt Felix Savon in Andere Tijden Sport, zondag Ned. 1, 22.15u

    • Rosan Hollak