Ruim 133 zomergasten

Drie uur lang hoogtepunten uit 25 jaar Zomergasten. Boven: decor 2011.
Drie uur lang hoogtepunten uit 25 jaar Zomergasten. Boven: decor 2011.

Als Zomergasten de ideale tv-avond is, dan wordt dit de allerideaalste tv-avond. Voorafgaand aan een nieuwe reeks, die volgende week begint, brengt de VPRO zondagavond Volgende fragment, een drie uur durende documentaire over 25 jaar Zomergasten. Zoals in Zomergasten bekende gasten hun favoriete tv-fragmenten tonen, zo laten hier voormalige presentatoren opvallende fragmenten uit eerdere Zomergasten zien. Een soort meta-Zomergasten dus.

Dat blijkt veel efficiënter dan de gebruikelijke drie uur wachten op een paar minuten spannende tv. Achter elkaar krijg je: Submission I van Ayaan Hirsi Ali; Ischa Meijer treitert gastheer Peter van Ingen; Alex van Warmerdams sequentie van vechtende parlementariërs; Joris Luyendijk botst met islamofoob Leon de Winter; Kristien Hemmerechts toont een vrouw die zichzelf bevredigt met een vacuümpomp; Robbert Ammerlaan ontwaart filosofische dieptes in Spongebob. En Kader Abdolah blijkt een typetje van Kees van Kooten.

Weinig getoonde tv-fragmenten en veel beelden van de gesprekken. Dat is dan ook een van de geschetste ontwikkelingen: het gaat steeds minder over televisie, het wordt steeds meer een portretterend interview met ontboezemingen.

De documentaire is ook een vermakelijke bloemlezing van 25 jaar kankeren op Zomergasten, vooral op de presentatoren. Baas Peter van Ingen wil liever een uitgesproken presentator zonder ervaring dan iemand die kan interviewen. Omdat een ‘stroef gesprek’ en lange stiltes ‘juist spannend’ zijn. Helemaal old skool VPRO.

    • Wilfred Takken