Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Roemer: salarisafdracht geldt ook voor SP-ministers

Tijdens de verkiezingscampagne in 2010 wordt SP-leider Emile Roemer door passanten in Rottedam de hand geschud. Foto NRC / Maurice Boyer

Als de SP na de verkiezingen in de regering komt, zullen degenen die voor de partij in het kabinet komen ook een deel van hun salaris moeten afdragen. Dat geldt ook voor SP-leider Emile Roemer als hij premier wordt, zei de partijleider vanochtend op Radio 1.

“Er komt zeker een afdrachtregeling”, aldus Roemer. De dienstauto mag blijven. De SP-leider kon nog niet zeggen hoe groot het deel is dat de bewindslieden zullen moeten afstaan. “Daar zijn nog geen afspraken over want de SP heeft nog niet in de regering gezeten. Daar moet het partijbestuur over beslissen.”

Raadsleden en wethouders van de SP moeten al sinds jaar en dag een deel van hun vergoeding aan de partij afstaan. Af en toe leveren SP-raadsleden hun zetel in omdat ze het niet eens zijn met de afdracht. In april gebeurde dat nog in Tilburg.

Dienstauto mag blijven ‘als ‘ie niet wordt misbruikt’

Roemer is niet bang dat de salarisafdracht voor ministers problemen geeft. “De mensen die wij vragen mogen het aanbod om minister te worden ook afwijzen.”

De dienstauto mag van Roemer blijven:

“Daar ben ik geen tegenstander van als die niet wordt misbruikt. Ik kan me voorstellen dat die nodig is. Iedere minuut die je niet achter de spreekstoel staat, heb je nodig om dossiers te lezen.”