Rechter spreekt voetballer Terry vrij van racisme

Volop gescheld en obscene gebaren deze week in de Londense rechtbank. Chelsea-speler John Terry ging vrijuit voor racisme op het veld. Voor profs is vloeken normaal.

John Terry, speler voor Chelsea en Engeland, zou tegenspeler ‘fucking black cunt’ hebben genoemd.
John Terry, speler voor Chelsea en Engeland, zou tegenspeler ‘fucking black cunt’ hebben genoemd. Foto AFP

Zijn vermeende racisme kostte voetballer John Terry zijn aanvoerdersband in het Engelse elftal en bondscoach Fabio Capello zijn baan. Maar de rechtbank in Londen sprak Terry vrijdag vrij van racistisch uitlatingen tegen tegenstander Anton Ferdinand.

Wat begon als een ruzietje over een niet toegekende strafschop, is geëindigd in een rel met imagoschade voor het Engelse voetbal. Chelsea-verdediger Terry zou de donkere Ferdinand van Queens Park Rangers in oktober „fucking black cunt” hebben genoemd. De FA achtte hem na de aanklacht van het openbaar ministerie geen waardige ambassadeur meer. Capello was het oneens met de beslissing en stapte op.

De nieuwe bondscoach Roy Hodgson selecteerde Terry wel voor het EK in Polen en Oekraïne. Hij deed, vermoedelijk uit angst voor tweespalt in de spelersgroep, geen beroep op Rio Ferdinand, verdediger van Manchester United en de broer van Anton.

De behandeling van de zaak leidde tot een onwerkelijke week in het Westminster Magistrates Court, dat de mediabelangstelling nauwelijks aankon. Ferdinand twijfelde of hij mocht vloeken in de rechtszaal. De aanklager hield hem voor dat hij zich geen zorgen hoefde te maken over zijn taalgebruik. De toon bleek gezet: tientallen keren per dag vielen vierletterige scheldwoorden en werden vrijuit obscene gebaren gemaakt.

De FA let juist strikt op de voorbeeldfunctie van profs. Zo werd Wayne Rooney van Manchester United in april vorig jaar voor twee wedstrijden geschorst na vloeken voor de camera. Dat kostte de spits ook zijn sponsorcontract met Coca-Cola, ter waarde van ruim 750.000 euro per jaar.

Wat deze week vooral opviel was hoe normaal de profs het gevloek en gescheld vinden. Alles blijkt geoorloofd op de Engelse velden – tot het raciale scheldwoorden betreft.

De FA moest zich in december vorig jaar al over een hoog opgelopen racismekwestie buigen. Patrice Evra (Manchester United) beschuldigde Luis Suárez (Liverpool) van discriminerend taalgebruik. De Uruguayaan hield vol dat het zeven keer door hem gebruikte ‘negro’ in zijn geboorteland niet kwetsend is. De FA schorste de oud-Ajacied voor acht duels.

De tabloids smulden deze week van de verhoren. Ferdinand vertelde dat hij Terry provoceerde met opmerkingen over diens echtelijke ontrouw. Terry zou daarop hebben gediscrimineerd. De lezing van Terry is dat hij de woorden slechts sarcastisch herhaalde, nadat Ferdinand zijn reactie verkeerd had verstaan en hem had beschuldigd van racisme. Terry’s – donkere – ploeggenoot Ashley Cole getuigde dat beide spelers elkaar na afloop de hand hadden geschud.

De rechter oordeelde dat niet is aangetoond dat Terry, die maximaal een boete van 2.500 pond (bijna 3.200 euro) kon krijgen, een racistische bedoeling had. Het Chelsea-icoon zag zijn naam gezuiverd, maar critici vrezen de gevolgen van de uitspraak voor de antiracismecampagnes van de FA. Zeker is dat de reputatie van het Engelse voetbal weer een deuk heeft opgelopen.

    • Michiel Dekker