Oud-ploegleider Armstrong wil gehoord worden in dopingzaak

Johan Bruyneel wil gebruik maken van zijn recht om door een arbitragecommissie van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada gehoord te worden. Dat meldt de voormalig ploegleider van Lance Armstrong in een verklaring op zijn website.

Bruyneel met Armstrong in juli 2005, nadat de Amerikaan voor de zevende keer de Tour de France had gewonnen. Foto AP / Alessandro Trovati

Johan Bruyneel wil gebruik maken van zijn recht om door een arbitragecommissie van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA gehoord te worden. Dat meldt de voormalig ploegleider van Lance Armstrong in een verklaring op zijn website.

De Belg wil de beschuldigingen aan zijn adres op deze manier ontkrachten. Het Usada beschuldigt Bruyneel ervan samen met Armstrong en enkele ploegdokters een enorme dopingsamenzwering te hebben geleid. De Italiaanse arts Michele Ferrari werd deze week samen met twee anderen voor het leven geschorst.

‘Hoop dat commissie bevestigt dat zaak nooit zover had mogen komen’

Bruyneel heeft goede hoop dat hij niet ook voor het leven geschorst zal worden:

“Ik hoop dat een correct opgestelde, onpartijdige commissie zal bevestigen dat de zaak nooit zo ver had mogen komen. Vanwege het gevoelige karakter van juridische procedures is mij geadviseerd om me verder van commentaar te onthouden.”

Onder leiding van Bruyneel won Armstrong tussen 1999 en 2005 zeven keer de Tour de France. De Vlaming is momenteel manager van Radioshack, maar heeft als reactie op de dopingbeschuldigingen besloten de Tour deze zomer te mijden.

    • Pim van den Dool