Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oproep tot verdere hervorming van publieke omroep

Een aantal grote politieke partijen wil dat de publieke omroep werk gaat maken van verregaande hervormingen. Foto Hollandse Hoogte / Bart Mühl

De omroepfusies die over enkele jaren plaatsvinden, gaan vier grote politieke partijen niet ver genoeg. Omroepverenigingen moeten productiehuizen worden. Zij krijgen zendtijd op basis van programmavoorstellen en niet op basis van ledenaantallen.

Dat schrijven VVD, D66 en GroenLinks in hun verkiezingsprogramma’s. De PVV gaat nog verder. Wilders wil “een einde aan de verzuilde omroepjes”. VVD, PVV en GroenLinks willen minstens één televisienet schrappen. Het kabinet stemde vorige week in met de wijzigingen in de Mediawet die fusies tussen omroepen mogelijk maken. Vanaf 2016 zijn er drie grote blokken binnen de publieke omroep. Ook SP en PvdA zijn voor meer veranderingen in Hilversum, maar steunen in hun verkiezingsprogramma’s de ledenomroepen. CDA en ChristenUnie blijven ‘vriend van Hilversum’.

‘Sommige programma’s kunnen commerciële omroepen ook best doen’

“De kans dat er echt iets verandert in Hilversum wordt steeds groter”, stelt Fons van Westerloo, ex-RTL, ex-SBS, ex-WNL en nu media-adviseur. “De band tussen omroepen en politieke partijen is minder hecht dan vroeger.” Volgens Van Westerloo moeten politici zich minder druk maken over de organisatie van het bestel, maar meer over de vraag wat de publieke waarde is van de omroepen. “Sommige programma’s kunnen best aan de commerciële omroepen worden overgelaten.”

Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep, stelt dat het mediabeleid meer zou moeten gaan over de rol die de Nederlandse media spelen in een wereld waarin Apple, Google en Netflix het aanbod meer en meer bepalen.

Lees meer in het achtergrondverhaal ‘Den Haag en Hilversum’ vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).