Ook in Veldhoven uitgevonden: de aandeelontwijker

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag

None

Jawel, er is weer werk aan de winkel voor de effectenmakelaar van Eric Meurice. De Franse topman van ASML doet er alles aan om geen aandelen in het bedrijf te hebben. Maar dat betekent wel dat hij regelmatig aandelen moet verkopen. Telkens krijgt hij weer die vermaledijde aandelen in de chipmachinebouwer doordat hij ermee beloond wordt. De ene keer schenkt het bedrijf hem voorwaardelijke aandelen of opties die onvoorwaardelijk worden. Dan krijgt hij weer een pakket opties in zijn maag, waardoor hij met grote korting aandelen kan kopen die hij dan weer moet verkopen. Zucht.

Deze week kondigde ASML aan dat strategische klanten als Intel een belang in het bedrijf krijgen. Dat gaat gepaard met een superdividend en een aandelensamenvoeging om de zittende aandeelhouders zoveel mogelijk te compenseren. Dat wordt privé ook even puzzelen voor Eric.

Maar aandeelhouders kunnen blij zijn met de Franse topman. ASML doet het goed op de beurs. De vraag is wel of Angelsaksische beleggers ook de day trading van de topman kunnen waarderen.

Meurice is namelijk geen aandeelhouder, maar een aandeelontwijker. Alleen al dit jaar deed hij 24 maal een verkooptransactie in het aandeel ASML. Meestal ging dat als volgt: eerst oefent Meurice een pakketje opties uit door aandelen ASML tegen een vooraf afgesproken prijs te kopen. Nog dezelfde dag verpatst zijn vermogensbeheerder de stukken tegen een hogere beurskoers zodat aan het eind van de dag Meurice weer vrij van aandelen is, maar nu met een boekwinst op de bank. Sinds begin vorig jaar verkocht Meurice voor ruim 20 miljoen euro aandelen ASML, terwijl het bedrijf zelf driftig eigen aandelen inkocht. Bij zijn daghandeltje kocht de topman voor 5,9 miljoen aandelen in. Winst: 14.491.198,00 euro. Goed, daar moet wel belasting over betaald worden, maar is toch geen slecht resultaat voor iemand die niet van aandelen houdt.

    • Jeroen Wester