‘Monsterfiles’ op bij Nederlanders populaire vakantiewegen

Verkeersdrukte op de Franse A6 rond Lyon. Foto AFP / Jean-Philippe Ksiazek

Op verschillende buitenlandse wegen die massaal worden gebruikt voor de Nederlandse vakantietrek staan inmiddels monsterfiles. De langste staat in zuidelijke richting op de A7 in Frankrijk. Tussen Lyon en Orange staat 75 kilometer file, zo meldt de ANWB.

“Het oponthoud is daar zeker twee uur”, aldus een woordvoerder tegenover persbureau Novum. In Zwitserland loopt het vast op de A2 tussen Luzern en de Gotthardtunnel. Ook daar is de wachttijd twee uur. Er staat maar veertien kilometer file, maar om te voorkomen dat het verkeer in de tunnel stil staat wordt het voor de tunnel tegengehouden. Er wordt dan af en toe een blok auto’s doorgelaten. Na de tunnel staat de vakantiegangers nog een onaangename verrassing te wachten. “Voor de grens van Italië is er een oponthoud van een halfuur.”

Twitter avatar ANWBeuropa ANWB verkeer Europa In #Zwitserland A2 Luzern -> Gotthard 2 uur vertraging in 14 km file voor Göschenen. Daarna 1/2 uur vertraging tussen Gotthard en Chiasso.

In Duitsland is het het drukst in het zuiden op de A8 van Stuttgart naar München en Salzburg, richting Oostenrijk. Daar staat opgeteld 32 kilometer file. De A5 tussen Karlsruhe en Basel in Zwitserland is in beide richtingen dicht vanwege werkzaamheden. “Dit is voor de Nederlanders een belangrijke vakantieroute. Een hoop verkeer moet nu omrijden via de A35 in Frankrijk, maar dat geeft ook vertraging.”

Twitter avatar ANWBeuropa ANWB verkeer Europa In Zuid- #Duitsland druk rond München: A8 Salzburg->München 10 km; op Ring M. -> Salzburg 8km, A8 -> Salzburg 5 km.

‘Zwarte Zaterdag’ begin augustus verwacht

In Frankrijk stond rond het middaguur in totaal ongeveer driehonderd kilometer file. “Dat is niet niks, maar vergeleken met zwarte zaterdag valt het nog mee. Dan staat er al gauw meer dan zeshonderd kilometer file”, aldus de ANWB.

De ‘Zwarte Zaterdag’ wordt 4 augustus verwacht. Dan begint voor de Fransen in de regio rond Parijs de vakantie en staan er veel files richting het zuiden. De files die er nu staan worden vooral veroorzaakt door Nederlanders en Denen bij wie de vakantie net is begonnen. “Er zullen ook Duitsers tussen staan, maar in Duitsland zijn deze week geen regio’s waar de vakantie is begonnen”, zo zegt de ANWB-woordvoerder.

In Nederland zelf staan overigens nauwelijks files.

    • Pim van den Dool