Mogelijk fraude door directeur corporatie Breda

Woningbouwcorporatie Laurentius in Breda laat ‘forensisch onderzoek’ doen naar mogelijk grootscheepse fraude door corporatie-directeur Walter V.

Het onderzoek vindt plaats op aandringen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat maakt zich al langere tijd grote zorgen over de financiële problemen en mogelijke wijdverspreide fraude bij de corporatie.

Onder druk van minister Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) stapten eerder deze week de vijf commissarissen op. De minister had er onvoldoende vertrouwen in dat de commissarissen de financiën weer snel op orde zouden kunnen brengen. Inmiddels heeft het ministerie een extern toezichthouder aangesteld.

Laurentius is een vooraanstaande woningbouwcorporatie in het zuiden van land. Ze is onder meer mede- eigenaar van het Eindhovense mega- project Stadionkwartier dat naast het PSV-stadion in aanbouw is. Laurentius beheert ruim 8.500 woningen in en rondom Breda. De corporatie pleegt veel nieuwbouw en voldoet niet aan de financiële eisen die toezichthouders aan corporaties stellen.

Corporatiedirecteur/bestuurder Walter V. werd eind mei aangehouden op verdenking van fraude. Ook twee andere verdachten, directieleden van vastgoedbedrijven, werden aangehouden. Alle drie worden ze verdacht van oplichting en witwassen van crimineel verkregen geld.

De verdachten hebben volgens het Openbaar Ministerie mogelijk geld verdiend met diverse onroerend goedtransacties voor de woningcorporatie en dit geld in eigen zak gestoken. Laurentius is hierdoor wellicht voor miljoenen euro's benadeeld.

Het gisteren aangekondigde forensisch onderzoek staat overigens los van de strafrechtelijke zaak tegen Walter V.. Het gaat om een intern onderzoek naar nalatigheid. Volgens interim-directeur Karin Rosielle van Laurentius wordt bij bekeken of ,,alle verantwoordelijke partijen hebben gedaan wat ze moesten doen”