‘Minstens twintig doden bij zelfmoordaanslag in Afghanistan’

Archieffoto van Amerikaanse soldaten op patrouille in Spin Boldak in de buurt van de grens met Pakistan. Foto AP / Emilio Morenatti

Bij een zelfmoordaanslag tijdens een bruiloft in het noorden van Afghanistan zijn vanochtend minstens twintig mensen om het leven gekomen. Onder de doden is volgens bronnen van persbureau AP parlementariër Ahmad Khan Samangani, die ook een bekende militaire commandant is.

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf volgens een woordvoerder van de lokale politie op tijdens een huwelijksceremonie in Aybak, de hoofdstad van de noordelijke provincie Samangan. Bij de aanslag zouden een aantal overheidsfunctionarissen zijn omgekomen. Naast de twintig doden vielen er volgens AP ook meer dan veertig gewonden.

De verdenking gaat uit naar de Talibaan, omdat zij toen zij begin mei hun lenteoffensief aankondigden lieten weten het vooral gemunt te hebben op mensen die de regering van president Hamid Karzai en de door de Verenigde Staten geleide coalitietroepen steunen. Ook hebben de Taliaban, behorend tot de etnische meerderheid van de Pathanen, weinig op met de minderheidsgroepen in Afghanistan.

Karzai, zelf een Pathaan, heeft de minderheidsgroepen, ook wel aangeduid als de Noordelijke Alliantie, hard nodig om tot een vergelijk met de Taliban te komen. Als de Taliban evenwel de leiders van die groepen blijven liquideren, zal hun steun aan Karzais pogingen tot een vredesregeling te komen, uitblijven.


Grotere kaart weergeven