Millar wint etappe en keert terug in het licht

Racen in het duister, noemt wielrenner David Millar de jaren waarin hij doping gebruikte in zijn recent verschenen biografie. Gisteren keerde hij terug naar het licht. Uitgeteld lag Millar op het asfalt. Hij had zojuist de twaalfde etappe van de Tour gewonnen.

David Millar (35) maakte gisteren in de 226 kilometer lange etappe van Saint-Jean-de-Maurienne naar Annonay Davézieux deel uit van een vluchtgroep van vijf renners die zo’n 100 kilometer lang voor het peloton uitreed. Op ruim twee kilometer voor de finish demarreerde de Franse wielrenner Jean-Christophe Péraud uit de kopgroep. Millar sprong mee en in de sprint versloeg de ervaren Schot zijn tegenstander.

Negen jaar geleden, in Nantes, had Millar voor het laatst een Touretappe gewonnen. Een jaar later werd hij in zijn woonplaats Biarritz gearresteerd op verdenking van dopinggebruik. Bij een huiszoeking werden twee lege ampullen van het prestatiebevorderende middel epo gevonden. Millar werd twee jaar geschorst maar ontliep strafrechtelijke vervolging omdat hij meewerkte aan het onderzoek naar dopinggebruik bij Millars team Cofidis.

In zijn biografie Koersen in het duister beschrijft Millar nauwkeurig hoe hij tot dopinggebruik verviel. Eerst waren het de felicitaties, omdat hij op plek dertig ‘de eerste schone renner was’. Daarna de herstel-injecties met vitamines, waarmee hij aan naalden wende. Vervolgens de meewarige blikken van anderen als hij vertelde tegen doping te zijn, en tenslotte de prestatiedruk. Als Millar vervolgens in 2003 volledig gedoped wereldkampioen tijdrijden wordt, voelt hij geen enkele emotie, schrijft hij. Millar rijdt nu bij de ploeg Garmin-Sharp van Jonathan Vaughters, fervent tegenstander van doping.

Zaterdag gaat de redelijk vlakke etappe in Zuid-Frankrijk naar badplaats Le Cap d’Agde. Franse renners kiezen traditiegetrouw de aanval op hun nationale feestdag, Quatorze Juillet. Zondag rijdt het peloton de uitlopers van de Pyreneeën in.