‘Mensenhandelaren ronselen gehandicapten voor prostitutie’

Zorgmedewerkers in Limburg worden er sinds dit jaar op gewezen dat mensenhandelaren verstandelijk gehandicapte meisjes proberen te ronselen voor de prostitutie. In Limburg zijn sinds begin dit jaar al vijf zaken aan het licht gekomen.

Officier van justitie Karin Janssen bevestigde vanmiddag tegenover persbureau Novum een bericht hierover in het Limburgs Dagblad. De hulpverleners wordt onder meer gevraagd te letten op signalen dat de meisjes worden uitgebuit. In een zaak die begin dit jaar aan het licht kwam was een nog maar net meerderjarig meisje benaderd door leeftijdsgenoten.

“Zij hadden foto’s van haar gemaakt en die in een advertentie gezet met een 06-nummer erbij. Als een klant belde werd hij naar haar toe gebracht”, zegt Janssen. In de zaak zijn drie verdachten aangehouden.

Gehandicapten gemakkelijke prooi voor mensenhandelaren

Een verschil met Oost-Europese vrouwen die worden geronseld is dat voor het uitbuiten van gehandicapten geen zware bende nodig is om dit te regelen:

“Vrouwen uit Oost-Europa zijn vanwege hun economische afhankelijkheid gemakkelijk beïnvloedbaar, maar moeten nog wel naar Nederland worden gehaald en er moet het nodige papierwerk worden geregeld. Deze meisjes zijn al in Nederland.”

De meisjes doen vaak ook geen aangifte, zegt Janssen:

“Ze realiseren zich soms niet eens dat ze worden misbruikt, of ze zijn bang voor de mensenhandelaar. Dat maakt het moeilijk bewijs te vinden. Daarom zoeken we naar andere manieren om bewijs te verzamelen. Dat proberen we onder meer te doen door instellingen en gemeenten hier alert op te maken.”