Megaschikking VISA en MasterCard van minstens zes miljard dollar

Visa, MasterCard en verschillende grote banken die hun creditcards en betaalpassen uitgeven hebben een schikking getroffen van 7,25 miljard dollar om een rechtszaak af te wenden. Als de schikking wordt goedgekeurd door de rechter, gaat het om de grootste schikking uit de Amerikaanse geschiedenis.

Visa en MasterCard brengen bij winkeliers kosten in rekening voor creditcardbetalingen.
Visa en MasterCard brengen bij winkeliers kosten in rekening voor creditcardbetalingen. Foto: AP / Elise Amendola

Visa, MasterCard en verschillende grote banken die deze creditcards en betaalpassen uitgeven hebben een schikking met winkeliers getroffen van minstens zes miljard dollar. Zo hopen zij een rechtszaak af te wenden. Als de schikking wordt goedgekeurd door de rechter, gaat het volgens advocaten om de grootste schikking uit de Amerikaanse geschiedenis.

Dat meldt persbureau Reuters. De schikking maakt een einde aan verschillende rechtszaken die zijn aangespannen door Amerikaanse winkeliers in 2005. Zij beschuldigden Visa, MasterCard en de banken van het maken van prijsafspraken voor de kosten van het gebruik van creditcards en betaalpassen. Ook zouden zij winkeliers belemmeren om klanten te stimuleren tot goedkopere betaalvormen.

Volgens de deal betalen Visa, MasterCard en de banken zeker zes miljard dollar aan gedupeerde winkeliers. Daarnaast zouden de bedrijven hebben toegezegd de kosten voor creditcardbetalingen voor een periode van acht maanden te verlagen. Volgens de advocaten zouden in totaal ongeveer zeven miljoen winkeliers van de schikking profiteren.

Jaarlijks dertig miljard voor verwerken betalingen

Visa  en MasterCard verdienen geld door kosten te heffen op iedere creditcardbetaling. De kosten worden bepaald door de creditcardbedrijven, en verwerkt door banken. Volgens de Amerikaanse federatie voor detailhandel betalen winkeliers jaarlijks 30 miljard aan kosten voor het verwerken van creditcardbetalingen.

Winkeliers die extra kosten in rekening brachten voor betalen met een creditcard, werden door Visa en MasterCard geblokkeerd. Dat beleid zou door de schikking komen te vervallen.  Eén van de gevolgen kan zijn dat Amerikaanse winkeliers in de toekomst extra kosten verbinden aan het gebruik van creditcards.

Aandelenmarkten positief over schikking

De beurs heeft positief gereageerd op het nieuws. In de eerste uren na bekendmaking van de deal stegen de aandelen van Visa 2,8 procent en die van MasterCard met 3,7 procent.

Visa en MasterCard zijn samen verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van alle aankopen met creditcards en betaalpassen in de V.S.  Een federale rechter in New York moet de afspraak nog goedkeuren.

    • Eva de Valk