Kortkolom zaterdag

Rusland

Moskou beperkt buitenlandse ngo’s

Moskou. Het Russische parlement heeft vrijdag ingestemd met nieuwe beperkingen aan buitenlandse donaties voor niet-gouvernementele organisaties (ngo’s). De ngo’s kunnen hun activiteiten voortzetten maar moeten zichzelf bekendmaken als „buitenlandse agent” en inzicht geven in hun financiën. De wet wordt waarschijnlijk ook aangenomen door het hogerhuis en ondertekend door president Poetin, die hiermee de suggestie zou willen wekken dat oppositiegroepen in Rusland worden aangestuurd door het buitenland. (AP)

Jaws, The Verdict

Filmproducent Richard Zanuck overleden

Los Angeles. De Amerikaanse producent Richard Zanuck is vrijdag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Amerikaanse blad Variety. Zanuck produceerde onder meer de films Jaws, The Verdict, Driving Miss Daisy en, sinds, 2001, alle films van Tim Burton, waaronder Planet of the Apes en Charlie and the Chocolate Factory. Zanuck was een zoon van Darryl F. Zanuck, het legendarische hoofd van studio 20th Century Fox, en actrice Virginia Fox. (NRC)

Grondwetsherziening

Kabinet wil toch kleiner parlement

Den Haag. Het kabinet blijft bij zijn standpunt dat de Eerste en Tweede Kamer kleiner moeten worden. Een wetsvoorstel met die strekking is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Eerder deze week werd bekend dat de Raad van State een kritisch advies hierover heeft geschreven. Het kabinet wil de Tweede Kamer van 150 naar 100 leden inkrimpen, de Eerste van 75 naar 50. Hiervoor is een grondwetsherziening nodig. (NRC)

Huizencrisis

Tijdelijk verhuren woning eenvoudiger

Den Haag. De tijdelijke verhuur van een te koop staande woning wordt eenvoudiger. Gemeenten hoeven niet langer een maximale huurprijs vast te stellen en ook mogen gemeenten geen eisen meer stellen die niet in de wet worden genoemd. Minister Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) zal hiertoe een wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State sturen. (NRC)