Kleurenblindenborden

Ook kleurenblinden kunnen binnenkort zien waar een parkeerverbod geldt, of welke weg zij met de auto niet in mogen. Vanaf 1 oktober mogen wegbeheerders borden plaatsen met witte biezen aan de buitenkant en tussen verschillende kleurvlakken.

Voor veel kleurenblinden – er zijn er zo’n 700.000 in Nederland, vooral mannen – zijn veel verkeersborden niet of nauwelijks zichtbaar omdat zij rood niet waarnemen. Een bord met een rode rand valt voor hen bijvoorbeeld niet op als erachter bomen staan. Of zij zien het verschil niet tussen de blauwe vlakken en de rode strepen bij een parkeerverbod. De nieuwe witte biezen zorgen voor contrast tussen de kleuren. De blauwe borden hebben nu al biezen.

Meinard van Goor van bureau Blind Color is er „zo’n tien jaar” mee bezig geweest om Rijkswaterstaat ervan te overtuigen dat de borden beter moeten. Eerder lukte het hem om de NS nieuwe lampen te laten plaatsen bij spoorwegovergangen, die voor veel kleurenblinden ook onzichtbaar waren. „Het is leuk dat het nu eindelijk gelukt is”, zegt hij. „En het mooie is dat de nieuwe borden ook voor niet-kleurenblinden beter opvallen.” In bijvoorbeeld Duitsland hebben de borden al langer witte biezen. „En ook ons stopbord, dat we uit de VS hebben geïmporteerd, heeft witte biezen.”

Nu zijn alleen nog de rode kruizen boven de weg aan de beurt waarmee een rijbaan wordt afgesloten, vindt hij. „Als die oranje worden in plaats van donkerrood, kan ik ze ook zien.”