Kitty was serieuzer

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Mensendieck-therapeute Kitty Bos (65) werd in de zomer van 1953 in de achtertuin van het ouderlijk huis aan de Maagdenpalmstraat in Den Haag gefotografeerd tezamen met haar broer Wim (68) en zussen Elly (70) en Tineke (63).

„De familie Droog was vol groenteboeren. Mijn vader Wim was het, mijn grootvader en ook Wim en Elly zijn in de groenten beland. Pa hield van een dolletje; altijd positief. Hij had van die Haagse humor en mijn moeder, huisvrouw, was zijn beste publiek. Hij gebruikte het ook in de zaak. Dan verkocht hij bijvoorbeeld aardbeien door te zeggen dat de kruidenier bij elk bakje er gratis slagroom bij gaf. Bij ons thuis kon veel. Pa wilde graag dat zijn kinderen opvielen. Mijn moeder zorgde ervoor dat wij er altijd netjes uitzagen. We mochten er van haar niet als schobberdebonk bijlopen. Er was een kleermaker aan huis en eens in de paar weken kwam een kledingversteller langs. Mijn moeder hield ook wel van sjiek. Ze had een huishoudhulp en ook conversatielessen Engels. Het idee voor ballet kwam waarschijnlijk oorspronkelijk van haar. Tineke en ik volgden Elly, die er al langer op zat. Zij trok meer op met Wim. Maar op woensdagmiddag bij tante Nouria op de Govert Bidloostraat deden we gedrieën ballet. Wij hadden witte katoenen spitzen. Elly had rode, van leer. Had ze van pa gekregen. Hij was altijd royaal. In je laatste hemd zitten geen zakken, zei hij dan. Dat gold voor zijn kinderen, maar helemaal voor moeder. Wat zij wilde hebben kreeg ze. Pa was echt gek op haar. Het fototoestel was ook een cadeau van hem. Zo’n klapding van Agfa met een oogje bovenop. Lang heeft mijn moeder niet gefotografeerd. Het was een van haar bevliegingen. De kinderen in van die klassieke poses: dat moet haar idee zijn geweest. Maar ondanks het geposeer zie ik duidelijk onze karakters terug. Netjes op een rijtje staan stoere Wim, gracieuze Elly, Tineke vol zelfvertrouwen en humor en ik, aan het einde, de meest serieuze van het stel.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard