J.P. Morgan verliest na blunder 3,6 miljard euro

De Amerikaanse bank JP Morgan heeft 4,4 miljard dollar (3,6 miljard euro) verloren met speculatieve handel in zogenoemde synthetische derivaten. Dat maakte topman Jamie Dimon vrijdag bekend bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal.

Het verlies kan stijgen tot 6 miljard dollar, aldus JP Morgan. Als gevolg van de verliespost daalde de winst van de Amerikaanse bank met 9 procent tot 5 miljard dollar.

De blunder, begaan door een handelsafdeling van JP Morgan in Londen, werd begin april bekendgemaakt. Toen deed topman Dimon de verliezen van de Franse handelaar Bruno Iksil af als een „storm in een glas water”. Op de beurs is JP Morgan sinds april bijna 40 miljard dollar minder waard geworden. Iksil had op financiële markten de bijnaam Londense walvis vanwege de omvang van zijn risicovolle beleggingen.

JP Morgan stond te boek als een van de meest solide banken op Wall Street. Naamgever John Pierpont Morgan maakte eigenhandig een einde aan de bankencrisis van 1907 door zich garant te stellen voor banken op Wall Street.

Dimon, de huidige topman van JP Morgan, doet er nu alles aan om de reputatie van de bank te herstellen. De medewerkers van de afdeling die de verliezen veroorzaakte zijn vertrokken. Behalve de kwartaalcijfers presenteerde JP Morgan de resultaten van een onderzoek naar de verliezen. Er was te weinig overzicht, het risicomanagement deugde niet, er was te weinig kritisch vermogen en er werd niet genoeg overlegd.

Beursweek: pagina 19