In Jemen ontvoerde Fransman na drie maanden vrijgelaten

Een Franse medewerker van het Rode Kruis die in Jemen was ontvoerd is vrijgelaten. Dat heeft het Internationale Rode Kruis vanmiddag bekendgemaakt tegenover persbureau AP.

De Fransman, de 28-jarige Benjamin Malbrancke, werd op 21 april ontvoerd in de westerse provincie Hudayda. Hij werd vrijdag in Shabwa overgedragen door een groep genaamd Ansar al-Shari’a, maar het is volgens het Rode Kruis nog niet duidelijk wie er achter de ontvoering zaten.

Het kidnappen van westerlingen komt regelmatig voor in Jemen. Vaak zitten stammen die concessies van de regering willen achter de ontvoeringen. In de meeste gevallen komen de gijzelaars weer ongeschonden vrij.

Elders in Jemen besloten de regering en een belangrijke oppositionele stam tot een staakt-het-vuren na vijf dagen van gevechten waarbij minstens 124 mensen om het leven kwamen. Het staakt-het-vuren moet volgens een bemiddelaar gevolgd worden onderhandelingen tussen het regime van president Saleh en de invloedrijke Hashid-stam.

    • Annemarie Coevert