Honderden ontslagen bij coffeeshops door invoering wietpas

Coffeeshops in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland hebben “minimaal 600 personeelsleden ontslagen” vanwege de invoering van de wietpas op 1 mei. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Stichting Belangenbehartiging Coffeeshoppersoneel Nederland (SBCN), vertelt voorzitter Jo Smeets vandaag in NRC Handelsblad.

Honderden mensen zijn hun baan kwijt door de invoering van de wietpas op 1 mei. Foto Hollandse Hoogte / Harry Heuts

Coffeeshops in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland hebben “minimaal 600 personeelsleden ontslagen” vanwege de invoering van de wietpas op 1 mei. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Stichting Belangenbehartiging Coffeeshoppersoneel Nederland (SBCN), vertelt voorzitter Jo Smeets vandaag in NRC Handelsblad.

Alleen al in Maastricht zouden bij coffeeshops 360 werknemers zijn ontslagen, van de vierhonderd mensen die er werkten voordat de wietpas werd ingevoerd. De directeur van coffeeshopketen The Grass Company – met vier shops in Tilburg en Den Bosch – vertelt dat hij ten minste vijftig mensen gaat ontslaan, op een personeelsbestand van 73 werknemers.

Twee maanden geleden, op 1 mei, werd de wietpas ingevoerd in de drie zuidelijke provincies. Coffeeshops zijn daar nu besloten clubs waar alleen Nederlanders lid van kunnen worden. Drugstoeristen uit bijvoorbeeld België en Duitsland mogen niet meer naar binnen. Shops moeten alle klanten registeren op basis van een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie en een identiteitskaart. In januari geldt de wietpas – in feite geen pasje maar een registratiesysteem – in heel Nederland.

‘Straathandel en thuisteelt nemen toe door wietpas’

Derrick Bergman, bestuurslid van de Vereniging voor de Opheffing van het Cannabisverbod (VOC), noemt de cijfers “realistisch” en bevestigt dit vermoeden:

“Circa twintig procent van de coffeeshopbezoekers in de grensstreek kwam uit het buitenland. De shops zijn nu gemiddeld 80 procent van hun klanten kwijt. Een hele groep Nederlandse klanten vertikt het om zich te laten registeren.”

Coffeeshopeigenaren zien de straathandel en de thuisteelt toenemen. Bergman: “Wij hebben al gehoord dat enkele shops de deuren sluiten en via fietskoeriers hun waar aan de man gaan brengen. Zij gaan dus gedwongen door de wietpas ondergronds.”

Bedrijfsleiders in verschillende growshops – die producten verkopen voor thuisteelt van cannabis – zien een groei van klanten en omzet. De eigenaar van een growshop in Maastricht, die niet met zijn naam in de krant wil: „Veel mensen gaan voorzien in hun eigen behoefte.”

Lees meer in het achtergrondverhaal ‘De wiet ligt weer op straat’ vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).