Honderdduizenden geëvacueerd wegens overstromingen Japan

Reddingswerkers zoeken in de stromende regen naar vermisten in de zwaar getroffen stad Aso. Foto Reuters via Kyodo

Honderdduizenden Japanners moeten hun huizen verlaten vanwege de hevige overstromingen die het land al dagen teisteren. De overstromingen en daarmee gepaard gaande modderstromen hebben de afgelopen drie dagen al aan zeker twintig mensen het leven gekost. Negen mensen worden op dit moment vermist.

Over het precieze aantal mensen dat in het zuidwesten van Japan geëvacueerd moet worden bestaat onduidelijkheid. De BBC bericht op basis van overheidsfunctionarissen dat ongeveer 250.000 mensen hun woningen moeten verlaten. Persbureau AFP meldt dat in totaal 400.000 mensen elders onderdak moeten krijgen.

In stad Aso viel 75 centimeter regen in 72 uur

Veel van de honderdduizenden Japanners die nu door de overheid worden opgeroepen hun huizen te verlaten, bivakkeren in de praktijk al buitenshuis omdat hun huizen door het noodweer zwaar zijn beschadigd. Veel mensen hebben onderdak gevonden in scholen en andere openbare gebouwen in de getroffen gebieden. Japan heeft het leger ingezet om te helpen bij de evacuaties.

Op Kyushu, het belangrijkste zuidelijke eiland van de Japan, viel vanochtend maar liefst 11 centimeter water in een uur. In de stad Aso viel in 72 uur meer dan 75 centimeter regen. Het officiële Japanse weerinstituut verwacht dat de regenval voorlopig zal aanhouden en waarschuwt voor meer overstromingen en modderstromen. Het noodweer is voor Japanse begrippen ongekend.

Bekijk hieronder beelden die Al Jazeera maakte van het getroffen Kyushu:

http://www.youtube.com/watch?v=w0J022A4qTY

    • Pim van den Dool