Hollande: ontslagen bij Peugeot onaanvaardbaar

Foto Reuters / Thomas Samson/Pool

De Franse president François Hollande heeft de aangekondigde massaontslagen bij autofabrikant Peugeot-Citroën onaanvaardbaar genoemd. Volgens Hollande moet opnieuw worden onderhandeld over het herstructureringsplan van het bedrijf.

Peugeot-Citroën kondigde donderdag aan dat in Frankrijk achtduizend banen geschrapt zouden worden en dat de fabriek in de plaats Aulnay gesloten zou worden. Peugeot zei te kampen met overcapaciteit door een tegenvallende autoverkoop in Europa.

De aangekondigde ontslagen vormen onderdeel van een reorganisatieplan dat tot een kostenbesparing van een miljard euro moet leiden. Peugeot moet bezuinigen omdat het zijn verkopen op jaarbasis met tien procent zag teruglopen in de eerste helft van dit jaar.

Het bedrijf verwacht daardoor een operationeel verlies van zevenhonderd miljoen euro over die periode. Sinds medio vorig jaar raakt Peugeot maandelijks tweehonderd miljoen euro kwijt aan de financiering van zijn lopende uitgaven.

De vakbonden leggen zich niet neer bij de sluitingsplannen, en bereiden protestacties voor, zo meldden ze donderdag.

    • Annemarie Coevert