Halfverse wijn II

Afgelopen donderdag mij enigszins verbolgen uitgelaten over het feit dat wijn nog geen tenminste houdbaar tot-datum kent of een ‘bij voorkeur te drinken voor’ advies. En dat terwijl het gros van de wijnen op dronk in de schappen beland en niet gebaat is bij langdurig stof happen in wijnrekken, kruipruimtes of kelders. Mijn stelling: de meeste

Afgelopen donderdag mij enigszins verbolgen uitgelaten over het feit dat wijn nog geen tenminste houdbaar tot-datum kent of een ‘bij voorkeur te drinken voor’ advies. En dat terwijl het gros van de wijnen op dronk in de schappen beland en niet gebaat is bij langdurig stof happen in wijnrekken, kruipruimtes of kelders.

Mijn stelling: de meeste wijn is een halfvers product en dient zo jong mogelijk geconsumeerd te worden. Ook veel rode overigens. Dat nu vindt ook Gérard Bertrand. Met hem maakte ik ruim een jaar geleden kennis in Zuid-Frankrijk. Bertrand is de zoon van een Zuid-Franse wijnboer. Die liet hem al vanaf zijn tiende meehelpen op hun Domaine de Villemajou te Boutenac, in Corbières. En toen in 1987 zijn vader bij een auto-ongeluk omkwam, diende hij noodgedwongen op 22-jarige leeftijd het wijnstokje over te nemen.

Maar zijn ambities reikte verder dan slechts één familiedomein. Ik ontmoette Bertrand destijds op het in 2002 door hem aangekochte Château l’Hospitalet in La Clape, Coteaux du Languedoc. Behalve zijn hoofdkantoor en een CO2-neutraal werkende wijnmakerij is dit ook een luxe resort. Wat dat laatste betreft is Bertrand een moderne wijnondernemer die gelooft in gastronomisch toerisme.

Maar dat niet alleen. Behalve wijnstokjes overnemen, is hij ook uiterst vaardig in het gooien van knuppels in hoenderhokken. Ziehier zijn juist gelanceerde assortiment Naturae wijnen.

Een Pays d’Oc Chardonnay plus drie maal rood, een Cabernet Sauvignon en een Shiraz met dezelfde herkomstbenaming (€ 7,95) plus een Corbières (€ 8,95). Alle Terra Vitis. Alle uit het jaar 2011. En alle bedoeld om zo jong mogelijk te drinken. Bertrand heeft er voor gekozen om deze wijnen volstrekt zwavelvrij (lees: zonder conserveringsmiddelen) de wijde wereld in te sturen.

Ofschoon er wel wat levensverlengende inspanningen zijn gedaan –een aardedonkere anti-UV fles voor het rood en een rookkleurige voor de witte- is de levensduur beperkt. En bewaren is dan ook niet bedoeling van deze Naturae wijnen.

In niet mis te verstane woorden –en ook bepaald niet geschreven in kleine lettertjes- geeft Bertrand op het achteretiket aan dat het kwartet voor 30 april gedronken dient te worden. Maar mocht u er onverhoopt toch te veel van aanschaffen dan is er natuurlijk geen man overboord. Op Koninginnedag kun je immers alles verkopen.

    • Harold Hamersma