Greipel wint dertiende etappe in de Tour na massasprint

Greipel komt als winnaar over de finish na de dertiende etappe. Foto AP/Laurent Cipriani

De Duitse sprinter André Greipel heeft vanmiddag de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen na een felle massasprint. Het is zijn derde etappe-overwinning in deze Tour.

De Duitser van Lotto-Belisol was in de dertiende etappe de snelste in een sprint van een uitgedund peloton. Peter Sagan, drager van de groene trui die al drie etappes achter zijn naam heeft, moest zich deze keer tevreden stellen met de tweede plaats. De Brit Bradley Wiggins behoudt de gele trui.

Wiggins trok in de straten van Le Cap d’Agde de sprint aan voor zijn ploeggenoot Edvald Boasson Hagen, die op de derde plaats bleef steken. Even daarvoor waren Aleksandr Vinokourov en Michael Albasini, die probeerden een sprint te voorkomen, door het peloton in de kraag gegrepen.

Fransen in de aanval

Vijf Franse renners grepen de nationale feestdag quatorze juillet aan om de aanval te kiezen. Ze kregen Michael Mørkøv, Pablo Urtasun en de Nederlander Roy Curvers met zich mee. Door het kopwerk van Orica-Greenedge, dat vergeefs hoopte op sprinter Matthew Goss, werd de maximale voorsprong van acht minuten snel kleiner.

Mørkøv moest op de enige klim van de dag, de Mont Saint-Clair van de derde categorie, als laatste capituleren. Door een aanval van Cadel Evans en Jurgen van den Broeck werd het peloton flink uitgedund, maar het plan om Wiggins nerveus te maken mislukte. Sprinters Greipel en Sagan overleefden de klim, in tegenstelling tot Mark Cavendish, en mochten in Le Cap d’Agde om de zege sprinten.

De Nederlanders werden in de finale allemaal overboord gegooid. Laurens ten Dam bracht het er met een 53e plaats op 8.36 minuten nog het beste vanaf.

Etappe dertien: Saint-Paul-Trois-Chateaux - Le Cap D’Agde
1 André Greipel (Ger) Lotto Belisol Team 4:57:59
2 Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale 0:00:00
3 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling 0:00:00
4 Sébastien Hinault (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:00
5 Daryl Impey (RSA) Orica GreenEdge Cycling Team 0:00:00

Algemeen klassement na rit 13
1 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 59:32:32
2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:02:05
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:02:23
4 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:03:19
5 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol Team 0:04:48