Eten, slapen, buiten zijn

Waar kun je lekker eten, slapen

en buiten zijn? Deze week:

De Swarte Ruijter in Holten.

Ooit was het Overijsselse horeca-echtpaar Esther en Erik de Mönnik op zoek naar „een uitdaging in een ander deel van het land”. Ze toerden met de auto door Noord-Holland richting Amsterdam, maar bij Haarlem draaide Erik al weer om. „Het was me veel te druk.” Nu is hij al weer acht jaar patron-cuisinier van De Swarte Ruijter, aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. De groenten komen van een boertje uit de buurt. Het bos is zijn achtertuin.

Slapen: losse bedden

De kamers van De Swarte Ruijter zijn gevestigd in een soort rietgedekte blokhutten. Om zo’n kamer „een suite met dubbele tuindeuren” te noemen, zoals op de website staat, is een tikje overdreven. Het is er keurig netjes hoor; het kleine bad is prima (niet alle kamers hebben een bad), en de bedden slapen goed (al betreuren sommige romantici het dat er twee eenpersoonsbedden staan, in plaats van één tweepersoonsbed), maar het blijft een luxe blokhut. Als je de ‘dubbele tuindeuren’ openslaat, koekeloer je – afhankelijk van je kamernummer – naar de parkeerplaats of naar de openslaande deuren van de kamers aan de overkant van de tuin. Maar onbetaalbaar is het zinderende concert waarmee zangvogels de gasten wakker fluiten.

Eten: bijzonder en vertrouwd

Als bij het glaasje champagne (een zachtromige Pommery), behalve een bakje zwarte olijfjes ook een bakje gemixte nootjes verschijnt, denk je even: ‘Pardon? Borrelnoten? Die kan ik thuis ook krijgen hoor.’ Maar vijf gangen later is thuis heel ver weg. Chef-kok Erik de Mönnik kan toveren: hij maakt vederlichte gerechten met geconcentreerde smaken. Van Michelin kreeg de De Swarte Ruijter een Bib Gourmand (een onderscheiding voor een restaurant met een goede prijs-kwaliteitverhouding), maar voor veel vaste klanten is het een raadsel waarom De Mönnik nog geen ster heeft. Proef de schol met citroen, koreander, verveine en gember. Of de sukade van het Black Angus Rund (uit de Big Green Egg) met een jus van vijfkruidenpoeder en een luchtige pastinaakcrème. Het dessert was het allerfijnst: sorbet van komkommer en mint, granité van komkommer, crème van witbier en een beetje cruesli van amandelen en chocolade – bijzonder en toch vertrouwd. Omdat de sommelier nogal van bijschenken houdt, is het wat fijn dat je na het diner naar de blokhut kruipen kunt.

Buiten zijn: klimmen en dalen

Op het terras van De Swarte Ruijter zit je praktisch al in het bos van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Tip: huur een fiets van het huis. De paden in het park zijn aangesloten op het fietsknopennetwerk en ontzettend gevarieerd: pittige beklimmingen, zoete afdalingen en adembenemende uitzichten over heuvelflanken en heidevelden. Is dit Nederland? Is dit mijn vlakke land waar dak en torenspits van hemelhoge kerken de enige bergen zijn? Ja! Dit is Nederland – met een heuvel (De Koningsbelt) van wel 75 meter boven zeeniveau. Op de Sallandse Heuvelrug sta je nooit lang over de kaart gebogen, er is altijd wel iemand die te hulp schiet en het mooiste weggetje wijst. En of het nu de oude man op de fiets of het meisje te paard is – allemaal nemen ze de tijd voor een praatje. When in Holten, do as the Holtenaren: groet iedere fietser die u tegemoet rijdt. Ga om die reden ook eerder op zaterdag dan op zondag het park in, anders blijf je aan de gang. Kijk uit voor overstekende hagedissen.

De Swarte Ruijter, Holterbergweg 7, Holten; 0548-596660 swarteruijter.nlPrijs kamer: vanaf 63 euro p.p.p.n Prijs menu: driegangenmenu 34,50 euro, ontbijt 14,50 euro

    • Monique Snoeijen